Na dobrej drodze

To już mija 16-sty rok, kiedy Rodzina Kolpinga z Krakowa nawiązała kontakty partnerskie z Rodzina Kolpinga z Bochum-Linden.

W ramach tej współpracy dokonano wiele przedsięwzięć, m.in. przez kilka lat grupy dzieci i młodzieży spędzały wspólnie wakacje, Rodzina Kolpinga z Niemiec przekazała organy do kościoła w Nowym Bieżanowie, wspólne występu chóru z Polski i z Niemiec.

Jednak nie byłoby tej współpracy, gdyby nie wzajemne spotkania i podtrzymywane kontakty. W dniach 10-15.09.2009 czteroosobowa delegacja z Bochum-Linden gościła w Krakowie. Było intensywnie, ciekawie i na pewno spotkanie zostanie na długo w naszej pamięci. W ciągu tych kilku dni spotykaliśmy się codziennie. Wspólne wycieczki, rozmowy po raz kolejny pokazały, że decyzja podjęta przed 16-stoma latami była słuszna.

Wspólnie udaliśmy się na wycieczkę do Zakopanego, spacerowaliśmy po Krakowie jak również odbywały się liczne spotkania w naszej parafii, zarówno zaprosiliśmy naszych przyjaciół do domów, jak również odbyło się spotkanie w domu parafialnym.

Za rok nasza grupa pojedzie do Bochum-Linden. Może będzie to podczas polsko-niemieckiego spotkania w Essen.
Do zobaczenia!