Partnerstwo dla pokoju – polsko-niemieckie spotkanie w Łebie

Celem spotkania było rozwijanie dobrych wzajemnych kontaktów partnerskich pomiędzy Rodzinami Kolpinga z Niemiec, z rejonu Diecezji Essen oraz z Polski jak również zawiązanie nowych, polsko-niemieckich partnerstw. W spotkaniu wzięło udział ponad 160 osób, przedstawiciele niemieckich Rodzin Kolpinga z rejonu Diecezji Essen, które już realizują partnerskie działania z polskimi Rodzinami Kolpinga albo takie partnerstwa zamierzają zawrzeć. Uczestnicy seminarium mieli okazję do pogłębienia osobistych i przyjacielskich relacji we wspaniałej scenerii przyrody nadmorskiej.
   Trzydniowe spotkanie było okazją do nawiązania wspólnej płaszczyzny działania na szczeblu lokalnej Rodziny Kolpinga, gminy i regionu. Działalność niemieckich Rodzin Kolpinga, istniejących od dziesięcioleci, może być przykładem dla naszych stowarzyszeń, jak działać w warunkach gospodarki rynkowej, jak uczestniczyć w życiu społeczno-politycznym dla dobra lokalnego społeczeństwa, regionu i ojczyzny.
Spotkanie miało przede wszystkim uświadomić wszystkim uczestnikom, jak ważnym fundamentem dla pokoju jest partnerstwo. Wygłoszone referaty przez osoby z Niemiec i z Polski ukazały działalność Dzieła Kolpinga m.in. w kwestii rozwoju pojednania polsko-niemieckiego.
   Projekt zrealizowano przy wsparciu Fundacji Współpracy Polsko-Niemieckiej, Starostwa Powiatu Lęborskiego, Słowińskiego Parku Narodowego oraz władz Miasta Łeby.

Zdjęcia ze spotkania dostępne na stronie: