Kolpingowska wyprawa na Babią Górę

3 sierpnia 2013 r. (sobota) Rodzina Kolpinga z Bochni zaprasza do wspólnej wędrówki na Babią Górę.

Planujemy wyruszyć z Krowiarek tj. polanki na przełęczy, zaopatrujemy się w bilety wejścia do parku, następnie wybieramy szlak czerwony - ruszamy mocno pod górkę około 45 minut wspinania do miejsca zwanego Sokolica... w przyjemnym cieniu, lasem świerkowym z widokiem na Pasmo Polica. Wychodzimy z lasu  na otwarty teren półki skalnej, miejsca Sokolica - to super miejsce widokowe, a widoki piękne... Z Sokolicy dalej do miejsca zwanego Kępa idziemy łagodnie, pachnącą Kosodrzewiną, czerwonym szlakiem przez Przełęcz Zimna, udajemy się w kierunku Przełęczy Brona, dalej na Markowe Szczawiny.  Początek naszego schodzenia ze szczytu Babiej Góry w kierunku Markowych Szczawin zaczyna się tzw. polem rumowiskowym, osuwiskiem skalnym, tu  szczególnie należy uważać  na głazy, niestabilne kamienie.  Odpoczynek w schronisku PTTK Markowe Szczawiny. Spod schroniska wchodzimy na szlak niebieski w kierunku Przełęczy Krowiarki, miejsca od którego zaczynała się nasza wyprawa. Szlak jest bardzo malowniczy, pójdziemy takim tempem aby każdy bez wielkiego wysiłku nadążył,  trasa jest troszkę dłuższa, ale idealna dla seniorów.

Pamiętajmy, żeby zabrać:  dodatkowo cieplejsze okrycie, płaszcz przeciwdeszczowy, nakrycie głowy, wodę do picia oraz dobry humor :)

Czas przejścia: około 6-7 godzin.

Na zakończenie ognisko w Lipnicy Małej  przygotowane przez członków tamtejszej Rodziny Kolpinga.

Program:

Wyjazd z Bochni o godz. 5.00

Wyjazd z Krakowa, ul. Żułowska – godz. 6.00  (pod Domem Kolpinga)

Lipnica Mała  - godz. 7.30 wspólna modlitwa pod przewodnictwem ks. Prezesa RK Lipnica Mała

Śniadanie: 08.00 - 08.30

Wejście na szlak: 8.30

Koszt: 40 zł

Zgłoszenia: gplachta@kolping.pl; bochnia@kolping.pl; tel. 886 249 251 lub mptak@kolping.pl