Pielgrzymka - darem jednoczącym Rodziny

W dniu 13 marca 2013 obyła się w Krakowie I Pielgrzymka Rodzin Kolpinga pod hasłem -„Trwajcie mocni w wierze”, w której wzięło udział 108 sióstr i braci z 17 Rodzin Kolpinga z Polski południowej – z Jarosławia, Brzeska, Bochni, Porąbki Uszewskiej, Niepołomic, Stanisławia Dolnego, Makowa Podhalańskiego, Wadowic, Lipnicy Małej, Oświęcimia, Mysłowic-Wesołej, Chełmka, Poręby-Żegoty, Luborzycy, Prus i obu Rodzin z Krakowa.

W modlitwie i refleksji zatrzymywaliśmy się na trzech jej stacjach. Pierwsza - w Sanktuarium Najświętszej Rodziny w Nowym Bieżanowie, gdzie po przywitaniu przez Prezesa Dzieła Kolpinga w Polsce ks. prałata Józefa Jakubca i wspólnej modlitwie Anioł Pański zawierzyliśmy nasze rodziny Najświętszej Rodzinie przechodząc procesyjną drogą wokół głównego ołtarza przedstawiającego postacie polskich świętych i błogosławionych. Przy drugiej stacji - w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach modliliśmy się słowami Koronki w intencjach wszystkich, którzy jeszcze nie poznali czasu swego nawrócenia, by spróbowali skorzystać z łaski trwającego obecnie Wielkiego Postu.  Do trzeciej stacji w Sanktuarium bł. Jana Pawła II „Nie lękajcie się” przeszliśmy procesyjnie po zaśnieżonych hałdach Solvayu - gdzie w latach wojny pracował młody student Karol Wojtyła. Prowadził nas krzyż niesiony przez brata Edwarda z RK Poręba-Żegoty i 10 sztandarów Rodzin, wśród których był też sztandar Młodego Kolpinga. W Sanktuarium uczestniczyliśmy we Mszy św. koncelebrowanej przez księży prezesów pod przewodnictwem ks. infułata Jakuba Gila – wieloletniego prezesa z Wadowic. W homilii wskazał on na te cechy osoby bł. Kolpinga jak wytrwałość, troska o rodzinę, wrażliwość na niesprawiedliwość społeczną, zaufanie Bogu, które są również widoczne w osobie bł. Jana Pawła II i dlatego obaj Błogosławieni są nam tak bliscy. Modlitwa wiernych i procesja z darami została przygotowana i prowadzona przez siostry i brata Władysława z Lipnicy Małej ubranych w regionalne stroje z Orawy.  Na  zakończenie wszyscy zgromadzeni uczcili relikwie naszego Patrona i modlili się słowami litanii do bł. Jana Pawła mi.in. o rychły wybór nowego Papieża. Toteż, gdy podczas opuszczania Sanktuarium usłyszeliśmy dźwięki dzwonów z krakowskich kościołów, wśród których przebijał się dostojny głos dzwonu Zygmunta pojęliśmy, że to jeszcze jeden dar tej Pielgrzymki – habemus papam!