O edukacji międzypokoleniowej w kolpingowskiej Kolonii

W dniach 04-06.2012 r. w Kolonii w Niemczech miało miejsce pierwsze spotkanie uczestników  projektu: „Podnoszenie kwalifikacji trenerów w zakresie edukacji międzypokoleniowej”, finansowanego w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Grundtvig. W tzw. spotkaniu kick-off, czyli startowym udział wzięli członkowie Rodzin Kolpinga z Polski, Niemiec, Szwajcarii i Portugalii. Dzień wcześniej tj. 03.10. spotkali się koordynatorzy krajów partnerskich, aby szczegółowo omówić założenia projektu i przewidziane w nim działania.
Przez trzy dni uczestnicy seminarium poznawali różne aspekty pracy w grupach międzypokoleniowych oparte na przykładach realnych działań w niemieckich Rodzinach Kolpinga. W piątkowe przedpołudnie pani dr Claudia Kaiser przedstawiła organizację parasolową – BAGSO  (Bundesarbeitsgemeinschaft der Senioren-Organisationen e.V.), działającą w Bonn i zrzeszającą inne organizacje podejmujące działania dla osób starszych. Następnie przedstawiciele Rodzin Kolpinga z Kolonii i Paderborn zaprezentowali trzy projekty jako przykłady edukacji międzypokoleniowej, tzw. „Sponsoring edukacyjny”, czytające partnerstwo oraz Dzień Dziadka i Wnuka. Sobotni poranek z kolei poświęcony był zaangażowaniu Rodzin Kolpinga w zmienianie polityki socjalnej w Niemczech. Wykład poprowadził Mathias Scharlau z Aachen. W trakcie prezentacji wywiązała się dyskusja między uczestnikami seminarium dotycząca kolpingowskiego wpływu na kształtowanie działań społeczno-politycznych w poszczególnych krajach. Polscy oraz portugalscy uczestnicy byli pod wrażeniem umiejętności zrzeszania się katolickich organizacji społecznych w celu lobbowania w parlamencie chociażby kwestii ubezpieczeń czy też najniższego wynagrodzenia pracownika.
Uczestnicy spotkania mieli również okazję zwiedzić jedną z najsłynniejszych katedr europejskich, a nawet pospacerować po jej dachu i podziwiać widoki z ponad 100–metrowej wysokości. W Bonn z kolei odwiedzono multimedialne Muzeum Historii Najnowszej (Haus der Geschichte), zaprojektowane tak, aby obserwować życie, które toczyło się jednocześnie w Zachodnich (RFN) jak i Wschodnich (DDR) Niemczech. Wieczorami niemieccy Gospodarze zapraszali gości na mniej oficjalne spotkania, racząc ich Kölsch we wnętrzu starego browaru w Kolonii (Schreckenskammer).
Niezaprzeczalnie jednym z najważniejszych wydarzeń spotkania była Eucharystia celebrowana w Kościele Minorytów przy grobie Bł. Adolpha Kolpinga. Na początku jej trwania grupa polska odśpiewała fragment „Barki”, by tym samym nadać międzynarodowego charakteru całej oprawie liturgicznej. Na zakończenie zaś wspólnie odśpiewano Hymn Kolpinga: każdy z uczestników w swoim ojczystym języku.
Pierwsze spotkanie w Kolonii zaowocowało nowymi pomysłami na dalsze działanie w zakresie edukacji i integracji międzypokoleniowej. Uczestnicy wrócili zbudowani nowymi znajomościami i wymiernymi efektami 3-dniowej współpracy międzynarodowej, ale również międzygeneracyjnej.