Wizyta w Polsce Sekretarza Generalnego Międzynarodowego Dzieła Kolpinga

W dniach 23-25.02.2012 Dzieło Kolpinga w Polsce gości wyjątkową osobę – Sekretarza Generalnego Międzynarodowego Dzieła Kolpinga p. Huberta Tintelotta. W czwartek tuż po przylocie do Krakowa Sekretarz Generalny spotkał się z pracownikami biura Związku Centralnego. W spotkaniu uczestniczyli również Prezes Dzieła Kolpinga w Polsce ks. Zenon Myszk oraz Przewodniczący Dzieła Kolpinga w Polsce p. Józef Promny. Spotkanie poprowadził Sekretarz Naczelny p. Krzysztof Wolski. Pracownicy Biura w kilku zdaniach przedstawili aktualne działania Dzieła Kolpinga w Polsce, zaprezentowali projekty, w których pracują. Z kolei p. Hubert Tintelott podziękował wszystkim za wkład, jaki wnoszą w rozwój polskiego Dzieła Kolpinga. Podkreślił wyjątkowy charakter naszej organizacji i jej prężny rozwój na przestrzeni ostatnich 20 lat. Następnie opowiedział o kilku projektach i akcjach, które są przygotowywane przez Międzynarodowe Dzieło Kolpinga, ze szczególnym wyróżnieniem akcji wolontarystycznej „Kolping działa!” oraz obchodów 200. rocznicy urodzin bł. Adolfa Kolpinga. Rok 2013 bowiem upłynie pod hasłem Kolping-historia z przyszłością i będzie w pełni poświęcony Naszemu Patronowi. W trakcie spotkania pracownicy zadali kilka pytań szanownemu Gościowi, m.in. o aktualną liczbę członków Dzieła Kolpinga na świecie oraz o strategię rozwojową na najbliższe lata. Pan Hubert Tintelott poinformował, że obecnie Dzieło Kolpinga liczy 450 000 członków, najprężniej rozwija się w Afryce, natomiast najbardziej liczne Związki zaraz po Niemczech(263 tys.) znajdują się w Indiach (26 tys.) oraz Brazylii (21 tys.). Obecnie Międzynarodowe Dzieło Kolpinga obrało strategię wzmacniania istniejących Związków i Rodzin Kolpinga poprzez szereg programów rozwojowych. Sekretarz Generalny porównał współczesne Dzieło Kolpinga do bukietu złożonego z różnego rodzaju  kwiatów: róż, tulipanów, frezji, przewiązanych wstęgą, którą stanowi idea Adolfa Kolpinga. Spotkanie zakończyło się słodkim poczęstunkiem.

Jeszcze tego samego dnia Sekretarz Generalny udał się wraz z przedstawicielami ZCDK na spotkanie z małopolskimi Rodzinami Kolpinga do Bochni. W miłej, rodzinnej atmosferze o swoich osiągnięciach opowiadali przedstawiciele Rodzin Kolpinga z Brzeska, Dębna, Jadownik i Łoniowej. Następnie głos zabrał Burmistrz Miasta Bochni pan Stefan Kolawiński, który przedstawił efekty współpracy organizacji pozarządowych z administracją na terenie bocheńskim. Spotkanie było okazją do zaprezentowania panu Hubertowi Tintelottowi znaczących osiągnięć gospodarza spotkania Rodziny Kolpinga w Bochni. Prezes RK Bochnia ks. Jan Nowakowski wraz z Przewodniczącą p. Grażyną Rzepka-Płachtą podziękowali za owocne spotkanie i zachęcili szanownego Gościa do częstszych wizyt w Polsce.

Następnego dnia p. Hubert Tintelott uczestniczył w spotkaniu członków Fundacji Dzieła Kolpinga oraz w zebraniu Zarządu Dzieła Kolpinga w Polsce. Miał również okazję po raz kolejny zwiedzić Kraków, do którego – jak sam stwierdził – wraca za każdym razem z ogromnym sentymentem.