Kolping na OFIP-ie

W trzecim tygodniu września Warszawa była gospodarzem niezwykłego wydarzenia -Ogólnopolskiego Forum Inicjatyw Pozarządowych - zwanego powszechnie świętem organizacji pozarządowych: przedstawiciele NGO z całej Polski zjechali się do Warszawy aby wziąć udział w dwudniowej Konferencji oraz zaprezentować swoje organizacje podczas pikniku odbywającego się w samym sercu stolicy – na Krakowskim Przedmieściu.
Również członkowie Dzieła Kolpinga w Polsce przyjechali specjalnie z Krakowa aby wziąć udział w tym niezwykłym, odbywającym się jedynie raz na 3 lata wydarzeniu. Do udziału w OFIP-ie zaprosiliśmy naszych przyjaciół z Dzieła Kolpinga na Węgrzech i Ukrainie. Istvan i Balazs z Debrecenu (Węgry) przyodziani w stroje narodowe zachęcali gości pikniku do udziału w konkursie dotyczącym Węgier oraz rozdawali drobne upominki – węgierską paprykę i kiełbasę prosto z Debrecenu.
Tetiana i Natalia z Ukrainy śpiewały ukraińskie piosenki oraz zachęcały dzieci do malowania portretu naszego partona bł. Adolpha Kolpinga.
Największą atrakcją stoiska okazał się konkurs pt. „Co wiesz o Kolpingu?” w którym główną nagrodą był weekend dla 2 osób w Domu Kolpinga w Krakowie. Spośród otrzymanych poprawnych odpowiedzi wylosowaliśmy zwyciężczynię, której sekretarz naczelny Krzysztof Wolski uroczyście wręczył voucher upoważniający do odebrania nagrody.
Podczas trwającego od 11.00 do 18.00 pikniku nasze stoisko odwiedziło wiele osób zainteresowanych działaniami Dzieła Kolpinga. Gości raczyliśmy dobrym słowem oraz pysznymi krówkami prosto z Krakowa;)
W sobotni poranek zorganizowaliśmy również spotkanie śniadaniowe pt. "Ekologia stosunków organizacyjnych NGO - metafora jako narzędzie analizy organizacji", którego moderatorką była Magdalena Szczudło.
Działaczy organizacji pozarządowych z całej Polski spotkała podczas pikniku miła niespodzianka – na Krakowskie Przedmieście przybył również Prezydent RP Bronisław Komorowski z małżonką. Istvan i Balazs z Węgier mieli zaszczyt uścisnąć dłoń prezydenta oraz wypowiedzieć wspólnie z prezydentem słowa „Polak Węgier dwa bratanki…” :)