Dzień Modlitwy za Słowację w Makowie Podhalańskim

Wtorek 27 października b.r. był międzynarodowym dniem modlitwy w intencji Dzieła Kolpinga na Słowacji. W tym dniu w godzinach wieczornych w Makowie Podhalańskim, przed grobem założyciela Dzieła Kolpinga w Polsce zgromadzili się członkowie Rodzin Kolpinga z Wadowic i Makowa Podhalańskiego.  Zarządy obu organizacji złożyły na grobie wiązanki kwiatów i zapaliły znicze. Pamięć pierwszego Prezesa zebrani uczcili chwilą ciszy i modlitwą za zmarłych. Następnie przeszli na nabożeństwo różańcowe do makowskiego kościoła parafialnego pw. Matki Bożej Opiekunki i Królowej Rodzin. Po nabożeństwie kolpingowcy z Makowa i Wadowic uczestniczyli w uroczystej Mszy św. koncelebrowanej, odprawianej w intencji Dzieła Kolpinga na Słowacji i Dzieła Kolpinga w Polsce.
Rodzinne spotkanie kontynuowane było w sali parafialnej. Obecność wśród zebranych Prezesa makowskiej Rodziny Kolpinga - Ks. Dziekana Tadeusza Różałowskiego w znacznym stopniu uświetniła nasze spotkanie i  wytworzyła niezwykle ciepłą atmosferę.  Członkowie zarządów obu Rodzin snuli plany na przyszłość. Wszyscy czekamy na realizację dalszych wspólnych projektów. Zaplanowaliśmy wspólne spotkanie opłatkowe. Dobrze byłoby nawiązać również współpracę  z Rodzinami Kolpinga na Słowacji.

Zygmunt J. Barycz – przewodniczący RK Wadowice