Wizyta ks. Prezesa Generalnego w Polsce

W dniach  22-25  09.  br.   odwiedził  nas    Prezes Generalny  Międzynarodowego Dzieła Kolpinga - ks.    Axel  Werner z  Kolonii.  Jest on od 2002 roku   kolejnym następcą bł. A  Kolpinga  i nosi  tytuł Monsignore – „Kapłan Jego Światobliwości”.

W  bogatym programie pobytu ks. Prezesa Generalnego  była  : audiencja u ks. kardynała  Dziwisza ,  spotkanie z  prezydentem Oświęcimia – miasta partnerskiego dla Kerpen, gdzie urodził się bł. A. Kolping oraz  agapa kolpingowska w Brzesku z udziałem starosty brzeskiego i burmistrza.
 Ale dla naszego Gościa najważniejsze były spotkania z   Rodzinami :  w Oświęcimiu – gdzie zapoznał się  z pracą kolpingowskiego Centrum Porad Prawnych,  w Chełmku -  odwiedzając kolpingowską świetlicę,  w  Brzesku – wygłaszając porywające kazanie na Mszy św.   i Luborzycy  -    w czasie  zjazdu  wyborczego Młodego Kolpinga.  Owocny i pouczający był  udział w posiedzeniu   zarządu Dzieła Kolpinga w Polsce oraz  sympatyczne rozmowy (częściowo po hiszpańsku)  z pracownikami biura w Krakowie. Ks. Prezes Generalny był na Wawelu i  krakowskim Rynku   oraz  odwiedził  b. obóz  KL Auschwitz składając  kwiaty pod Ścianą  Straceń.
Przy pożegnaniu w Balicach dziękując za doskonale przygotowaną wizytę zaskoczył nas mówiąc, że „… czuł się tu  jak w domu…” i obiecał przyjechać znów, by spotkać się z jeszcze większą  liczbą   polskich  Rodzin Kolpinga.

Krzysztof Wolski
Sekretarz Naczelny Dzieła Kolpinga w Polsce