STUDIUM APOSTOLSTWA ŚWIECKICH I REKOLEKCJE W ROKU 2014/2015

Drodzy Bracia I Siostry Rodzin Kolpinga w Archidiecezji Krakowskiej.
Czcigodni Księża Prezesi.

1. W roku kanonizacji świętego Jana Pawła II i peregrynacji relikwii błog. Ks. Adolpha Kolpinga w naszych Rodzinach i Parafiach  bardzo proszę o zainteresowanie się propozycją Kościoła Krakowskiego jaką jest działające od lat STUDIUM APOSTOLSTWA ŚWIECKICH.

Związek Centralny pomaga Rodzinom Kolpinga uczestniczyć w wielu projektach szkoleniowych. Dzięki nim mamy już ekipę kilkunastu coachów (czyli doradców dla Rodzin Kolpinga) oraz kilkudziesięciu liderów zwłaszcza dla seniorów. Na liderów czekają ludzie młodzi! Ubolewamy, że nasze Rodziny starzeją się i brakuje w nich dzieci i młodzieży.

Szkolenia projektowe muszą być uzupełniane formacją duchową i ewangelizacyjną. Formacja Rodzin Kolpinga to pierwszy z czterech filarów domu jaki potrzebny jest każdej rodzinie. Domy Rodzin Kolpinga muszą być budowane na mocnym fundamencie WIARY. A to wymaga od nas wszystkich stałej formacji ewangelizacyjnej i apostolskiej. Stąd ośmielam się prosić Zarządy Rodzin Kolpinga z Coachami i Liderami o pilne zainteresowanie się udziałem w Studium Apostolstwa Świeckich w dogodnie wybranym ośrodku.

Rodziny Kolpinga w innych diecezjach (np. pelplińska, gdańska, tarnowska, kaliska) proszę także o zainteresowanie się podobnymi propozycjami formacyjnymi w swoich Kościołach lokalnych. Oczywiście można też uczestniczyć w ośrodkach archidiecezji krakowskiej.

2. Drugą propozycją na rok 2014/2015 jest -  udział w rekolekcjach zimowych w grudniu 2014 r.  albo wiosennych w maju 2015 r.

Dom Rekolekcyjny Zgromadzenia SS. Pasjonistek (Mucharz 95 – okolice Wadowic), tel. 504 780 730, (koszt 94 zł), termin: 12-14 XII 2014 – temat: „Ewangelia drogą przebaczenia w rodzinie” – ks. dr Paweł Gawron, ks. mgr Andrzej Fyda.

Ośrodek Wczasowo – Rekolekcyjny „Caritas” w Zakrzowie (Zakrzów 76), tel. 33 873 92 15, (koszt 80 zł), termin: 22-24 V 2015 – temat: „Światło Ewangelii na drodze uzdrowienia rodziny” – ks. mgr Janusz Korbel, ks. dr Leszek Harasz.

W obydwu seriach będę uczestniczył także jako prezes krajowy. Nie lękajcie się skorzystać z pomocy formacyjnej Kościoła Krakowskiego.

Rodziny Kolpinga i Kolpingowskie Kluby Seniora proszę o informowanie mnie, kto zechce uczestniczyć w studium oraz w rekolekcjach. Kontakt: ks. Józef Jakubiec, kom. 605 263 111 lub email: jjakubiec@kolping.pl

Rabka Zdrój, 20.09.2014 r.    ks. Józef Jakubiec, prezes krajowy

********************************************************************

STUDIUM APOSTOLSTWA ŚWIECKICH
„Nawróćcie się i wierzcie w Ewangelię”

Studium jest formą intelektualnego pogłębienia formacji chrześcijańskiej osób świeckich. Adresowane jest do wszystkich katolików świeckich, a w szczególny sposób do osób podejmujących aktywność apostolską w kościelnych ruchach, stowarzyszeniach i grupach parafialnych.

Zajęcia Studium odbywają się jeden raz w miesiącu od października do czerwca przez dwa lata.

W programie: Msza św., konferencja ascetyczna, trzy wykłady z zakresu wybranych dziedzin (biblistyka, teol. dogmatyczna, teol. moralna, eklezjologia, nauka społeczna Kościoła).

Dyplom ukończenia Studium – w porozumieniu z małopolskim kuratorium oświaty – będzie brany pod uwagę w awansie zawodowym nauczyciela.

Zgłoszenia udziału przyjmowane są na zajęciach rozpoczynających się od godz. 9.00.

Zajęcia Studium są bezpłatne i odbywają się w kilku ośrodkach archidiecezji:

1. Kraków – Dąbie, par. św. Stanisława BM (ul. Zwycięstwa 21) w II soboty miesiąca, 9.00-14.00. Odpowiedzialny za Studium: ks. dr Paweł Gawron, tel.: 12 414 30 16, (e-mail: pgawron@diecezja.krakow.pl)

2. Kraków – Nowy Bieżanów, parafia Najświętszej Rodziny (ul. Aleksandry 1) w II soboty miesiąca, 900-1400. Odpowiedzialny za Studium: ks. dr Leszek Harasz, tel.: 601 246 981, (e-mail: harasz@rubikon.pl)

3. Kraków – Mistrzejowice, parafia Matki Bożej Nieustającej Pomocy (os. Bohaterów Września 33) w II soboty miesiąca, 900-1400. Odpowiedzialny za Studium: ks. dr Marek Wrężel, tel.: 12 645 07 29, (e-mail: mwrezel@poczta.onet.pl)

4. Myślenice, parafia Narodzenia N.M.P. (ul. Królowej Jadwigi 5) w II soboty miesiąca, 900-1400. Odpowiedzialny za Studium: ks. dr Jan Olszewski, tel.: 12 282 09 95, (e-mail: jan.olszewski4@neostrada.pl)

5. Wadowice, parafia Ofiarowania N.M.P. (pl. Jana Pawła II 1) w III soboty miesiąca, 900-1400. Odpowiedzialny za Studium: ks. mgr Janusz Korbel, tel.: 790 436 399, (e-mail: januszkorbel@gmail.com)

6. Chrzanów, parafia św. Mikołaja (ul. Mickiewicza 5) w II soboty miesiąca, 900-1400. Odpowiedzialny za Studium: ks. mgr Andrzej Fyda, tel. 601 321 742, (e-mail: afyda@diecezja.krakow.pl)

7. Nowy Targ – Bór, parafia św. Jadwigi Królowej (ul. Ludźmierska 17) w II soboty miesiąca, 900-1400. Odpowiedzialny za Studium: ks. dr Zbigniew Syczik, tel. 881 967 642, (e-mail: look_sz@poczta.fm)

Szczególną okazją do pogłębienia formacji duchowej osób świeckich są organizowane przez Studium rekolekcje. Może w nich uczestniczyć każdy chętny. Odbywają się one w:

1. Księżówce (Zakopane, al. Przewodników Tatrzańskich 2), tel. 18 201 51 33, (koszt 140 zł), termin: 13-15 III 2015 – temat: „Nawrócenie w rodzinie” – ks. bp Jan Szkodoń, ks. dr Marek Wrężel

2. Ośrodku Wczasowo - Rekolekcyjnym „Caritas” w Zakrzowie (Zakrzów 76), tel. 33 873 92 15, (koszt 80 zł), termin: 22-24 V 2015 – temat: „Światło Ewangelii na drodze uzdrowienia rodziny” – ks. mgr Janusz Korbel, ks. dr Leszek Harasz

3. Domu Rekolekcyjnym Zgromadzenia SS. Pasjonistek (Mucharz 95 – okolice Wadowic), tel. 504 780 730, (koszt 94 zł), termin: 12-14 XII 2014 – temat: „Ewangelia drogą przebaczenia w rodzinie” – ks. dr Paweł Gawron, ks. mgr Andrzej Fyda.

Rekolekcje rozpoczynają się w piątek o godz. 18.00 i kończą obiadem w niedzielę.

KONTAKT  Szczegółowych informacji udziela: ks. dr Marek Wrężel
tel./fax. +48 12 645 07 29, tel. kom: 695 899 420  email:
mwrezel@poczta.onet.pl