Światowy Dzień Modlitwy Kolpinowskiej

Aby upamiętnić beatyfikację naszego Patrona – Adolpha Kolpinga, obchodzimy Światowy Dzień Modlitwy Kolpingowskiej. Organizatorem jest co roku Kolping w innym kraju. To uwydatnia różnorodność i jedność duchowości wspólnoty Kolpinga.

Gospodarzem modlitewnego spotkania w roku 2023 r. jest Brazylia.

Dzieło Kolpinga w Brazyli obchodzi w tym roku swój jubileusz 100-lecia. Zostało założone 25 marca 1973 roku i liczy ponad 200 Rodzin Kolpinga, które są rozproszone po całym kraju. Działalność Kolpinga w Brazylii koncentruje się na edukacji, pomocy społecznej i dostępie do wody.

Załączamy list zarządu Związku Centralnego Dzieła Kolpinga w Polsce do Rodzin Kolpinga oraz broszurę Światowego Dnia Modlitwy Kolpingowskiej, w której znajdziesz: krótką notatkę o Dziele Kolpinga w Brazylii wraz z przygotowaną przez nie Modlitwą wiernych. Załączamy także przepisy kulinarne na tradycyjne brazylijskie dania.

Rozszerzony komplet materiałów w językach niemieckim, angielskim i hiszpańskim można też znaleźć na stronie Międzynarodowego Dzieła Kolpinga: https://www.kolping.net/mitmachen/weltgebetstag/

Już dziś możesz pomóc

Wybierz kwotę, którą chcesz wesprzeć Dzieło Kolpinga