Słowo na urodziny Patrona

8 grudnia 2022 r. urodziny bł. A. Kolpinga

Drogie Rodziny Kolpinga w Polsce,
Drodzy Siostry i Bracia,

W ten wyjątkowy dzień Adwentu, kiedy oddajemy cześć Najświętszej Maryi Pannie, Rodziny Kolpinga na całym świecie kierują serca również ku swojemu Założycielowi, którym jest błogosławiony ksiądz Adolph Kolping. Jest to bowiem dzień jego narodzin.

Ciągle zdumiewa nas to, co potrafił zrobić jeden człowiek w stosunkowo krótkim, bo liczącym 52 lata, życiu. Tajemnicę jego „sukcesu” i fenomenu Dzieła, które stworzył, wyjaśniają proste słowa, jakie skierował do prezesów Związków Czeladniczych: „Kto ludzi chce zdobyć, musi dać w zastaw swoje serce”.

To miłość do Boga i człowieka była motywacją jego nadludzkiej pracy dla drugich. Chodziło mu o uratowanie ludzi żyjących w skrajnej biedzie, materialnej i duchowej. Ludzi zagrożonych pod względem religijnym i społecznym. Aby temu skutecznie zaradzić – „dał w zastaw swoje serce”.

Ten wielki duszpasterz, społecznik, skuteczny organizator, cierpliwy pedagog i uzdolniony publicysta urodził się 8 grudnia 1813 r. w małej miejscowości Kerpen, niedaleko Kolonii, jako czwarte dziecko w niezamożnej rodzinie. Mimo biedy i niedostatku, życie w domu rodzinnym było szczęśliwe, wypełnione miłością i zadowoleniem, wynikającym z głębokiej religijności.

Wspomnienie szczęśliwej rodziny wycisnęło na ks. Kolpingu trwałe piętno. Oto jedna z jego wypowiedzi na ten temat: „Pierwszym, czego człowiek doświadcza w życiu i ostatnim, do czego wyciąga rękę i najdroższym, co posiada, także wtedy, gdy tego nie zauważa, jest rodzina”. To ona była motywacją w całej jego społecznej działalności jako kapłana, pedagoga czy publicysty. Wszystkie pomysły, tworzenie Związków Czeladniczych, budowa burs, kas chorych, świetlic, itp., to była ustawiczna, mądra i nieustępliwa walka o godne życie przede wszystkim rodziny.

Błogosławiony ks. Adolph Kolping próbował, jak powie św. Jan Paweł II, „wyrwać chrześcijan z apatii i przypomnieć im, że są odpowiedzialni za świat”. Ta odpowiedzialność za ludzi urzeczywistnia się w konkretnym miejscu oraz w  konkretnym działaniu.

To nam, Drodzy Siostry i Bracia, powierzono Dzieło Kolpinga w naszej Ojczyźnie ponad trzydzieści lat temu. Czujmy się nadal za nie odpowiedzialni, zaś słowa naszego  Patrona: „Kto ludzi chce zdobyć, musi dać w zastaw swoje serce”, niech będą dla nas motywacją w dalszym szlachetnym działaniu. Dziękujmy Bogu za dar błogosławionego ks. Kolpinga!

Ks. Jan Nowakowski
Prezes Dzieła Kolpinga w Polsce