Dzieło Kolpinga w Polsce bardzo aktywnie włączyło się w pomoc Ukrainie. Do tej pory udało nam się wysłać 7 transportów z pomocą humanitarną na Ukrainę i w przygotowaniu są kolejne. Zawieźliśmy ponad 14 ton pomocy humanitarnej, w której znalazło się dosłownie wszystko co udało nam się zdobyć, a o co prosili nasi partnerzy z Dzieła Kolpinga na Ukrainie.
Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków Dzieła Kolpinga.
W czerwcu b.r. rozpoczęliśmy zbiórkę konserw dla uchodźców i żołnierzy walczących na froncie, ponieważ w chwili obecnej jest to jeden z najbardziej potrzebnych produktów na Ukrainie. Do rozpoczęcia zbiórki zachęcił nas pan Jerzy z Sydney, który ofiarował ponad 1500 konserw mięsnych i rybnych.
Do tej pory udało się zebrać ponad 210 konserw (120 RK Kraków – Bieżanów i 90 RK Klub Celtycki) jednak jest to kropla w morzu potrzeb i oczekiwań.
Dlatego zwracamy się do wszystkich Członków, Pracowników i Sympatyków Dzieła Kolpinga w Polsce o podjęcie wyzwania i aktywny udział w akcji „Zbiórki konserw do transportu humanitarnego na Ukrainę”. Potrzebne są wszelakie konserwy pasteryzowane w twardym opakowaniu, takie jak:
konserwy mięsne, szynka w puszce, gotowe dania, konserwy rybne, warzywa w puszkach jak np.: groszek, fasola, kukurydza, pasztety.
Wierzymy głęboko w to, iż wspólnie uda nam się zebrać więcej konserw niż przekazał nam nasz Darczyńca z Australii!!!
W załączeniu przesyłamy plakat akcji, w którym można wpisać miejsce zbiórki i wywiesić w ramach promocji w waszych siedzibach, parafiach, miejscach pracy i innych dostępnych miejscach.
Jeżeli będzie potrzeba możemy wydrukować plakaty i przekazać zainteresowanym osobom.
Bardzo proszę o rozpropagowanie akcji wśród Członków i Sympatyków Dzieła Kolpinga w Polsce.
Zbiórkę planujemy zakończyć 31 października 2022 roku.
W przypadku pytań lub w różnych innych kwestiach związanych ze zbiórką można się kontaktować pod nr telefonu 12 418 77 77.