Czerniowce, 11 lipca 2024 r.

Droga Przyjaciółko, Drogi Przyjacielu,

zapewne słyszałeś, że w poniedziałek 8 lipca rosyjski atak zniszczył szpital dziecięcy. Te obrazy są szczególnie straszne dla nas, którzy musimy żyć w tej wojnie od ponad dwóch lat. Masowe bombardowanie Kijowa było jednym z najbardziej oburzających ataków do tej pory.

Piszę do Ciebie dzisiaj bezpośrednio z Czerniowiec, aby jeszcze raz poprosić o uwagę dla ludzi na Ukrainie. Chciałbym podziękować za niestrudzoną pomoc w tych trudnych czasach. To tak wiele dla nas znaczy.

Sytuacja na Ukrainie pogarsza się z każdym dniem. Nie ma już ani jednej rodziny, która nie opłakiwałaby straty ojca lub brata, męża, wujka, kuzyna lub bliskiego przyjaciela. Nasze codzienne życie również staje się coraz trudniejsze. Nawet teraz, w lecie, kiedy energia słoneczna jest najbardziej efektywna, żyjemy bez prądu przez 10 do 12 godzin dziennie w całym kraju. Jest to szczególnie dotkliwe dla dzieci i osób starszych, które nie uciekły ze swoich domów.

W całym tym cierpieniu KOLPING jest prawdziwym promykiem nadziei. Dzięki darowiznom i pomocy wolontariuszy nadal wysyłamy przesyłki z pomocą. Najpilniej potrzebne artykuły to odzież dziecięca i żywność, a także generatory awaryjne. Niedawno, w maju, wysłaliśmy 25 generatorów do regionu Charkowa. Staramy się również zaopatrywać szpitale w bandaże, leki i sprzęt.

Jedna z podróży pod koniec czerwca była szczególnie poruszająca: zawieźliśmy dwie tony pomocy humanitarnej do Pierwomajska, do szkoły z internatem dla dzieci z niepełnosprawnościami. Mieliśmy ze sobą ubrania, buty, słodycze i zabawki, owoce i napoje. Radość dzieci była przeogromna: z wielkim entuzjazmem pomagały rozładowywać towar, z radością patrzyły na prezenty i cieszyły się z każdej tabliczki czekolady i każdej piłki. Boże błogosławieństwo i te spotkania dają nam wszystkim siłę do dalszego działania.

Niestety, końca tego koszmaru jeszcze nie widać. Drogi Przyjacielu, proszę, nadal bądź z nami. Twoja darowizna trafi bezpośrednio tam, gdzie chcesz pomóc: do ludzi na Ukrainie.

Z serdeczną solidarnością,

Vasyl Savka
Dyrektor Zarządzający Kolping Ukraina

POMÓŻ I WPŁAĆ DAROWIZNĘ:

Numer konta: 90 1050 1445 1000 0090 8058 4361

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce
ul. Żułowska 51, 31-436 Kraków
Tytuł: Solidarni z Ukrainą.

Prosimy o podanie w tytule wpłaty swojego adresu e-mail. Będziemy mogli przesłać Ci podziękowanie za Twoją pomoc. Pamiętaj – każdą wpłaconą darowiznę możesz odliczyć od dochodu przed opodatkowaniem!