Ks. Christoph Huber z wizytą w Polsce!

14-18 lipca będziemy mieli zaszczyt gościć w Polsce ks. prałata Christopha Hubera, nowego Prezesa Generalnego Międzynarodowego Dzieła Kolpinga, który na co dzień pracuje w Kolonii.

Przyjeżdża, by osobiście zapoznać się z działalnością Dzieła Kolpinga w Polsce, a w szczególności zobaczyć z bliska nasze działania pomocowe dla Ukrainy.

Ksiądz Prezes spotka się też z niektórymi Rodzinami Kolpinga:  w Makowie Podhalańskim (gdzie powstaje Kolpingowska Droga Refleksji), Wadowicach,  Luborzycy oraz w Bochni.

W niedzielę  17 lipca w kościele pw. św. Pawła Apostoła będzie koncelebrował Mszę św. o godz. 11.00. Będziemy wspólnie modlić się o pokój na Ukrainie oraz polecać wstawiennictwu naszego Patrona nową inicjatywę Związku Centralnego Dzieła Kolpinga w Polsce – utworzenie pierwszego, kolpingowskiego hospicjum domowego w Krakowie.

Serdecznie zapraszamy wszystkich Zainteresowanych do wzięcia udziału w tej modlitwie – osobiście lub poprzez transmisję on-line.

Link: http://www.pawelbochnia.pl/transmisja-na-zywo/

———–

Ks. Christoph Huber 4 grudnia 2021 r. został dziesiątym następcą bł. ks. Adolpha Kolpinga i rektorem Kościoła Minorytów w Kolonii. Nowy prezes generalny Międzynarodowego Dzieła Kolpinga zastąpił swego poprzednika, ks. Ottmara Dillenburga, który pełnił tę rolę przez ostatnie 10 lat.

– To dla mnie przyjemność i zaszczyt służyć Siostrom i Braciom w Dziele Kolpinga na całym świecie jako prezes generalny. Chciałbym skupić się na wartości wspólnoty, której zawsze doświadczam w „Kolpingu”. My to „Kolping” – wszyscy razem. I z tej wspólnoty wyrasta nasza skuteczność w projektach i działaniach – mówił nowy ksiądz prezes podczas uroczystej inauguracji swojej posługi.

Urodził się w niemieckiej Bawarii. Po studiach teologicznych w Monachium i rocznym stażu w Zimbabwe, w 1998 r. przyjął święcenia kapłańskie. Od 2010 r. angażował się w zarządzanie Dziełem Kolpinga archidiecezji Monachium i Freising oraz pełnił funkcję prezesa Dzieła Kolpinga w Bawarii.

Już dziś możesz pomóc

Wybierz kwotę, którą chcesz wesprzeć Dzieło Kolpinga