Krakowscy seniorzy z Kolpinga z wizytą w ekospalarni śmieci.

Prawie 40 Seniorów z krakowskich Rodzin Kolpinga „Klub Celtycki” oraz Kraków – Nowy Bieżanów wzięło udział w wizycie studyjnej do jednej z najnowocześniejszych ekospalarni śmieci w Europie.

Zakład Termicznego Przekształcania Odpadów w Krakowie, bo o nim mowa, stał się kolejnym etapem w edukacji pro-ekologicznej osób starszych biorących udział w projekcie „Zielona Inicjatywa”.

Kilka faktów na temat krakowskiej Ekospalarni.

• Ekospalarnia została wybudowana jako odpowiedź na potrzeby ekologiczne Krakowa i stanowi część projektu pn. „Program gospodarki odpadami komunalnymi w Krakowie”. Projekt też jest realizowany w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2007 – 2013.
  • Budowa Ekospalarni rozpoczęła się 6 listopada 2013 roku i trwała 2 lata.
  • Próby końcowe w zakładzie rozpoczęły się 3 grudnia 2015 roku, zaś ostatecznie obiekt przekazano KHK S.A. (Krakowski Holding Komunalany) do eksploatacji 27 czerwca 2016 roku.
  • Całkowity koszt realizacji Projektu wyniósł ok. 666 mln zł netto (ok. 819 mln zł brutto).
  • Dofinansowanie ze środków Unii Europejskiej wyniosło ok. 372 mln zł (czyli ok. 55,8% kosztów kwalifikowanych). Wkład własny KHK S.A. w kwocie ok. 294 mln zł został pokryty ze środków własnych i pożyczki z NFOŚiGW.
  • Zakład jest zlokalizowany w południowo-wschodniej części miasta Krakowa na terenie Dzielnicy XVIII – Nowa Huta, przy ul. Jerzego Giedroycia 23. Jego właścicielem i operatorem jest Krakowski Holding Komunalny SA w Krakowie.

Po tym nowoczesnym, ekologicznym przedsiębiorstwie naszych seniorów oprowadzał Pan Grzegorz Kaczmarowski – Kierownik Operacyjny, który ma ponad 30-letnie doświadczenie w zakresie termicznego przekształcania odpadów. Nie brakowało pytań oraz rozmów o utylizacji różnego typu odpadów, a zwłaszcza tych niebezpiecznych, jak odpady radioaktywne, butle gazowe czy odpady chemiczne.
Seniorzy uczestniczący w wizycie studyjnej byli zachwyceni technologią utylizacji odpadów, czystością w zakładzie i wokół niego, ale nader wszystko halą spalarni i pszczelą pasieką, która znajduje się na terenie zakładu.

Niesamowitie wrażenie zrobiły również metalowe roboty wykonane z odpadów, które zostały rozmieszczone na terenie eko-spalarni.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z tej wyjątkowo interesującej wizyty studyjnej!

Chcesz wiedzieć więcej o termicznym przekształcaniu odpadów i działaniu krakowskiej ekospalarni? Obejrzyj filmy edukacyjne:

Projekt „ZIELONA INICJATYWA” jest dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021–2030
Projekt jest realizowany w okresie od 01.06.2022 r. do 31.08.2023 r.
Realizatorem projektu jest Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga „Klub Celtycki”.

Już dziś możesz pomóc

Wybierz kwotę, którą chcesz wesprzeć Dzieło Kolpinga