fbpx
Krajobraz Beskidu Makowskiego widoczny z końcowej stacji Kolpingowskiej Drogi Refleksji.
Krajobraz Beskidu Makowskiego widoczny z końcowej stacji Drogi.

Czym jest Kolpingowska Droga Refleksji?

To nie tylko „ścieżka pamięci”, ale przede wszystkim zachęta do kontemplacji słów naszego Patrona – bł. A. Kolpinga. Może być propozycją dla indywidualnych czy rodzinnych spacerów, w które mogą udać się zarówno mieszkańcy, jak i turyści.

Z kolei dla osób należących do Rodzin Kolpinga w Polsce – będzie to symbol wspólnoty myśli i czynu. Stacje (drogowskazy) skłonią przemierzających szlak do refleksji nad swym miejscem w rodzinie, społeczeństwie i Ojczyźnie. Zmotywują do działania, wypływającego z modlitwy.

GENEZA

Podobna inicjatywa istnieje w Szwajcarii. Z kościoła parafialnego pw. św. Marcina w Hochdorf (niedaleko Lucerny) do klasztoru w Baldegg wytyczno pięciokilometrową trasę spacerową wśród pięknego krajobrazu i naturalnej przyrody. Na szlaku postawiono 9 stacji poświęconych bł. ks. Adolphowi Kolpingowi – jego myślom i wskazówkom do działania.

ZAINSPIROWANI

Ideą zainspirowali się Małopolanie, członkowie Rodziny Kolpinga w Makowie Podhalańskim, którą założył w 1994 r. śp. ks. Kazimierz Hoła, pionier i pierwszy prezes Dzieła Kolpinga w Polsce. Kapłan pod koniec swojego życia mieszkał w makowskim domu księży emerytów.

Postanowiono wytyczyć własną trasę, która będzie znajdowała się w pięknej miejscowości Maków Podhalański. Niektóre ze stacji Drogi Refleksji będą rozmieszczone w okolicy sanktuarium Matki Bożej Opiekunki i Królowej Rodzin (to właśnie na przykościelnym cmentarzu znajduje się grób śp. ks. Kazimierza Hoły, a także grób ks. Kazimierza Jancarza – pierwszego prezesa RK w Luborzycy). Trasa będzie prowadziła przez nasłonecznione stoki i łąki Beskidu Makowskiego.

STACJE

Wędrowcy będą napotykać osiem stacji, które zawierać będą hasła przewodnie oraz cytaty bł. ks. Adolpha Kolpinga, a także elementy architektoniczne. Całość zachęci do refleksji i modlitwy. W każdym miejscu znajdzie się również ławeczka, na której będzie można odpocząć w czasie wędrówki.

Nie wystarczy przekroczyć próg, trzeba iść w głąb.
św. Jan Paweł II

Stacje kolpingowskiej drogi reflekcji:

Tylko ten kto wędruje, odnajduje nowe ścieżki.

KALENDARIUM

październik 27, 2021

Wytyczenie trasy.

Makowska wspólnota została gospodarzem ogólnopolskich obchodów Światowego Dnia Modlitwy Kolpingowskiej. W spotkaniu wziął udział prezes Związku Centralnego Dzieła Kolpinga w Polsce, ks. Jan Nowakowski. Podjęto się wtedy wstępnego wytyczenia trasy Kolpingowskiej Drogi Refleksji. Profesjonalne wsparcie dla inicjatywy zaoferował miejscowy burmistrz, doceniający wieloletnią, aktywną działalność społeczną Rodziny Kolpinga w Makowie Podhalańskim.

październik 27, 2021
listopad 2, 2021

Powołanie zespołu roboczego.

Zawiązał się zespół roboczy (pod  kierownictwem ks. Jana Nowakowskiego), którego zadaniem jest m.in. przygotowanie odpowiednich tekstów towarzyszących poszczególnym stacjom.

listopad 2, 2021
październik 1, 2022

Prace nad koncepcją drogi.

Opracowano szczegółową mapę trasy oraz wybrano cytaty będące kolpingowskimi drogowskazami.

październik 1, 2022

Planowany przebieg trasy

Kolpingowską Drogę Refleksji rozpoczynamy na dworcu kolejowym w Makowie Podhalańskim, przy drewnianej altanie, która stanowić będzie miejsce I stacji, zatytułowanej „Cel życia”.

W dalszy spacer udajemy się na północ ul. Kolejową, do skrzyżowania z ul. 3 Maja, przechodzimy na światłach na wysokości ul. Kopernika i nią kierujemy się dalej na północ. Dochodzimy do ul. Kościuszki i nią idziemy na wschód. Po drodze dochodzimy do II stacji: „Praca”, znajdującej się na wysokości ruin Hamerni – dawnej huty żelaza „Maurycy”.

Podążamy dalej ul. Kościuszki i na wysokości osiedla Tysiąclecia wchodzimy w ul. Moniuszki, która wznosi się lekko w górę. W połowie tej ulicy skręcamy na północ w ul. Spacerową i wspinamy się do punktu widokowego, a jednocześnie naszej III stacji „Piękno”.

Następnie schodzimy ponownie na ul. Moniuszki i podążamy do jej końca, gdzie zejdziemy na południe przez mały lasek do ul. Jodłowej. Tutaj znajdziemy siłownię na wolnym powietrzu, tężnię solankową i tzw. strefę wypoczynku. W tym miejscu planujemy IV stację „Rodzina”.

Kierując się na zachód ul. Jodłową wracamy na ul. Moniuszki, później ul. Kościuszki i idąc dalej na zachód wchodzimy w ul. Szpitalną, którą docieramy na Makowski Rynek. W części centralnej Rynku stoi zabytkowa figura Matki Boskiej, u której stóp będzie V stacja refleksji „Miłość”.

Przejdziemy przez Rynek w kierunku zachodnim na ul. Kochanowskiego i podążymy pod schody do makowskiego sanktuarium i jednocześnie do VI stacji „Godność”.

Schodami udajemy się na plac kościelny, a następnie w stronę głównego wejścia na cmentarz, po zachodniej stronie świątyni. Przy wejściu na cmentarz znajduje się grób założyciela Dzieła Kolpinga w Polsce – ks. Kazimierz Hoły. Jest to zbiorowa mogiła emerytowanych księży, na której umieszczono tablicę pamiątkową na cześć ks. Kazimierza. Będzie tu VII stacja „Wieczność”.

Wracamy przed główne wejście do sanktuarium, gdzie planujemy VIII, ostatnią już, stację pod hasłem „Wiara”. Na zakończenie trasy zapraszamy wszystkich do zwiedzenia kościoła i modlitwy przed obrazem Matki Bożej Opiekunki i Królowej Rodzin.

Już dziś możesz pomóc

Wybierz kwotę, którą chcesz wesprzeć Dzieło Kolpinga