Polka Przewodniczącą Młodego Kolpinga Europa!

Z radością informujemy, iż na początku maja 2012 r. Zarząd Młodego Kolpinga Europa na swoją Przewodniczącą wybrał Patrycję Kwapik – Przewodniczącą Młodego Kolpinga Polska. Zastąpiła ona na stanowisku dotychczasowego przewodniczącego Matthiasa von Schlichtkrull-Guse.

Patrycja od wielu lat związana jest z Dziełem Kolpinga w Polsce jako członkini Rodziny Kolpinga w Krakowie (Klub Celtycki), od września 2009 r. zaś pełni funkcję Przewodniczącej Młodego Kolpinga w Polsce. Żywo angażuje się w działania prowadzone przez organizację, aktywnie uczestniczy w spotkaniach międzynarodowych. Była pomysłodawczynią i realizatorką spotkań młodzieży, m.in. w Nasutowie koło Lublina w 2008 r. (polsko-ukraińskie seminarium historyczne „Tożsamość europejska, a pamięć europejska”) oraz w Luborzycy k/Krakowa w 2010 r. (polsko-ukraińsko-niemieckie warsztaty teatralne „Should I stay or should I go”). Od grudnia 2010 r. pracuje na stanowisku Redaktorki Portalu w projekcie „Działamy lokalnie i profesjonalnie”. Patrycja pasjonuje się językiem niemieckim, fotografią oraz podróżami. W wolnych chwilach wędruje po polskich górach, a swoje odkrycia uwiecznia na zdjęciach.

Jeszcze raz serdecznie gratulujemy objęcia nowego stanowiska i życzymy wielu sukcesów w europejskiej  współpracy pomiędzy członkami młodego Kolpinga.