WYDARZENIA
04.2021

Fundraiser pisze

Kilka lat temu słowo fundraising na stałe zagościło w podręcznym słowniku osób związanych z trzecim sektorem, warto więc zastanowić się, co dokładnie za nim się kryje. Niektórzy twierdzą, że wystarczy wypowiedzieć je na głos, aby bezbłędnie odgadnąć kraj, z którego do nas przywędrowało. I owszem, uważne osoby wskażą na brytyjskie korzenie, a posługujący się językiem angielskim (nawet w stopniu podstawowym), bez trudu wyodrębnią dwa krótkie słowa, które po złączeniu tworzą fundraising: są nimi fund oznaczające fundusze oraz raise, które tłumaczymy jako zbierać. Definicja, o której właśnie niemal instynktownie pomyśleliśmy, jest zgodna z prawdą! Największy na świecie, a zarazem niezwykle prestiżowy słownik Cambridge Dictionary przedstawia następujące rozumienie fundraisingu:

„czynność polegająca na zbieraniu lub zdobywaniu pieniędzy na określony cel, zwłaszcza na cele charytatywne”

Fundraising jest zatem sposobem na pozyskiwanie funduszy na realizacje szlachetnych celów. O jego niezwykłej, globalnej, popularności możemy przekonać się już w 0,65 sekundy. Tyle bowiem czasu potrzebuje wyszukiwarka Google, aby zaprezentować nam ponad 121 000 000 unikatowych wyników wyszukiwani dotyczących hasła fundraising. Dla porównania, pod hasłem „Dzieło Kolpinga” znajdziemy jedynie 15 000 unikatowych pozycji, czyli 8 066 razy mniej. Skąd tak ogromna dysproporcja? Jest co najmniej 8 066 powodów, a o każdym z nich warto porozmawiać.

Załóż rodzinę kolpinga
Formacja duchowaFundacjaMłody kolpingDomy kolpingaKolping EuropaKolping International1%

ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOKU

Created by Agencja Interaktywna NEGON