Wolontariat Europejski

Dzieło Kolpinga umożliwia młodym, ludziom pomiędzy 15 a 30 rokiem życia, którzy pragną wzbogacić swoje doświadczenie życiowe, odbycie wolontariatu w jednym z krajów europejskich. Jest to możliwe, gdyż Związek Centralny Działa Kolpinga jest organizacją wysyłającą i goszczącą unijnego Programu „Młodzież w działaniu”. Oznacza to, że pomaga zorganizować wyjazdy wolontariuszy za granicę i przyjmuje zagranicznych wolontariuszy, chcących pracować w Polsce.
   Dzięki Wolontariatowi Europejskiemu (EVS) młodzi ludzie mają okazję poznać inną kulturę, nabyć nowe umiejętności oraz nauczyć się języka obcego.
   Doświadczenie nabyte w trakcie wolontariatu pomaga lepiej dokonać wyborów związanych z przyszłością, a także ułatwia znalezienie pracy.

Jeśli chcesz wyjechać na wolontariat, skontaktuj się z nami wysyłając mail na adres: kolping@kolping.pl

Wolontariat w Centrach Wsparcia Kolping-Praca

Każda osoba, która dysponuje wolnym czasem i chce ten czas wykorzystać, aby pomagać innym, może pracować jako wolontariusz w Centrum Wsparcia Kolping-Praca.
   Praca wolontariusza w Centrum polega na kontaktowaniu się z pracodawcami w poszukiwaniu ofert pracy, aktualizowaniu bazy danych pracodawców, aktualizowaniu tablicy z ofertami pracy, udzielaniu informacji o działalności Centrum, rozpowszechnianiu ulotek w miejscach często odwiedzanych przez osoby bezrobotne.
   Wolontariat jest również elementem naszych projektów skierowanych do osób bezrobotnych. Poprzez zaangażowanie się w działalność na rzecz innych, osoby bezrobotne przełamują swoją pasywność, zdobywają nowe doświadczenia, polepszają swoje umiejętności komunikacyjne oraz zwiększają umiejętności praktyczne, co pomaga w znalezieniu pracy.

Jeśli chcesz zostać wolontariuszem, skontaktuj się z jednym z naszych Centrów Wsparcia Kolping-Praca.