ROK KOLPINGA w ROKU WIARY 2012/2013

JUBILEUSZOWY ROK KOLPINGA

Uroczyste rozpoczęcie Roku Jubileuszowego
będziemy przeżywać w parafiach Rodzin Kolpinga
w Uroczystość Niepokalanego Poczęcia NMP 8 grudnia 2012 roku.

Drodzy Bracia i Siostry oraz Czcigodni Księża Proboszczowie i Księża Prezesi Rodzin Kolpinga!

W poniedziałek 26 listopada br. z bratem Krzysztofem Wolskim, sekretarzem naczelnym Dzieła Kolpinga w Polsce, zostaliśmy przyjęci przez Ks. Kardynała Stanisława Dziwisza. Metropolita Krakowski osobiście uczcił przywiezione z Kolonii relikwie błogosławionego Adolpha Kolpinga naszego Patrona.

Ustaliliśmy, że Jubileuszowy Rok Kolpinga rozpoczniemy w dniu urodzin naszego Błogosławionego Patrona 8 grudnia  (ur. 8.12.1813 r. w Kerpen/k. Kolonii) na Mszach świętych w kościołach naszych Rodzin Kolpinga. W Uroczystość Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny wszyscy zjednoczymy się we wspólnej modlitwie o błogosławione przeżywanie Jubileuszowego Roku Kolpinga w ROKU WIARY w duchu Nowej Ewangelizacji. Przez trzy kolejne miesiące przygotujemy się duchowo do PEREGRYNACJI RELIKWII BŁOG. ADOLPHA KOLPINGA. Będzie to dla nas w Polsce RODZINNA SZTAFETA WIARY.

Rozpoczniemy ją z Ks. Kardynałem Stanisławem Dziwiszem, który zaprasza  do Krakowa - Łagiewnik   13 marca 2013 r. na  I POLSKĄ PIELGRZYMKĘ RODZIN KOLPINGA

O godz. 15.00 zgromadzimy się w sanktuarium Bożego Miłosierdzia na Koronkę do Pana Jezusa Miłosiernego, a  godz. 17.00 w  pobliskim sanktuarium bł. Jana Pawła II ks. Kardynał będzie przewodniczył Eucharystii z homilią i poświęci feretron z obrazem Pana Jezusa Miłosiernego i relikwiarzem bł. Księdza Kolpinga. Szczegóły dotyczące PEREGRYNACJI RELIKWII BŁOG. ADOLPHA KOLPINGA będziemy omawiać na dniach skupienia i przy okazji odwiedzin prezesa krajowego w Rodzinach Kolpinga.

Jestem bardzo wdzięczny za życzliwe i pełne troski o rozwój Dzieła Kolpinga spotkania z Rodzinami Kolpinga. W dniach 16 do 18 listopada odwiedziłem Rodziny Kolpinga w Gdańsku u św. Wojciecha, w Kłodawie Gdańskiej, w Subkowych u św. Stanisława BM, w Jodłownie i w Czapielsku z modlitwą imieninową przy grobie śp. Ks. prezesa krajowego Janusza Rekowskiego. Z kolei 23 listopada wraz z  kilkoma księżmi prezesami uczestniczyłem w dniu skupienia z ks. prezesem Andrzejem Surowcem w Jarosławiu. Kto chce zobaczyć jak wielkie i jak pożyteczne dla ludzi i lokalnej małej Ojczyzny może być Dzieło Rodziny Kolpinga trzeba przyjechać do parafii Chrystusa Króla w Jarosławiu.

Pozdrawiam serdecznie wszystkie Rodziny Kolpinga z Księżmi  Prezesami i Proboszczami. Oczekuję na dzień skupienia z Księżmi Prezesami Rodzin Kolpinga z diecezji Pelplińskiej w Tczewie w środę 5 grudnia. Matce Najświętszej Niepokalanej w Jej Uroczystość zawierzymy wszystkie troski i nadzieje dotyczące naszych rodzin, Kościoła, Ojczyzny, Europy i Świata na ROK KOLPINGA W ROKU WIARY.

Błogosławionemu Kolpingowi chwała i cześć. – Chwała i cześć!

Kraków, 27.11.2012 r.                                    Ks. Józef Jakubiec, prezes krajowy