I POLSKA PIELGRZYMKA RODZIN KOLPINGA W KRAKOWIE

w środę 13 marca 2013 roku

Przewielebni Księża Prezesi i Proboszczowie Rodzin Kolpinga
Drodzy Bracia i Siostry Rodzin Kolpinga w Polsce

Relikwie błogosławionego  Księdza Adolpha Kolpinga od 28 pażdziernika 2012 roku są przechowywane w sanktuarium Najświętszej Rodziny w Krakowie Nowym Bieżanowie. Nasz Błogosławiony Patron w Roku Wiary i Roku dwusetnej rocznicy jego urodzin zechce pielgrzymować do swoich Rodzin w parafiach na ziemi polskiej. Będzie to sztafeta wiary i modlitwy w intencjach rodzin, Kościoła i Ojczyzny oraz o pokój i solidarność narodów w Europie i świecie. Peregrynację Relikwii Błogosławionego  Księdza Adolpha Kolpinga rozpoczniemy od zgromadzenia się na I POLSKIEJ PIELGRZYMCE RODZIN KOLPINGA W KRAKOWIE w środę 13 marca 2013 roku.

Pierwsza stacja Pielgrzymki Polskich Rodzin Kolpinga będzie w sanktuarium Najświętszej Rodziny w Krakowie Nowym Bieżanowie o godz. 12.00 (Anioł Pański).

Druga stacja będzie w sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach o godz. 15.00 (Koronka do Bożego Miłosierdzia w Bazylice). O 15.30 w auli Jana Pawła II spektakl pt „A to Polska właśnie” wg „Wesela” Wyspiańskiego w wykonaniu Teatru VIRTUS VERBUM XXV LO w Krakowie. Następnie przejdziemy pieszo do trzeciej stacji w sanktuarium błogosławionego Jana Pawła II w Łagiewnikach, gdzie o godz. 17.00 będziemy uczestniczyć w Mszy św. koncelebrowanej przez księży prezesów pod przewodnictwem Ks. Kardynała Stanisława Dziwisza.

Wierzymy, że błogosławieni Ks. Adolph Kolping i Jan Paweł II, PAPIEZ RODZIN I MŁODZIEŻY, będą pomagać nam wiernym w Polsce i poza granicami, abyśmy  wzrastali w wierze, nadziei i miłości w ewangelicznej szkole Jezusa Chrystusa. Ufamy, że bł. Ksiądz Adolph Kolping będzie pomagał nam w rozeznawaniu potrzeb i możliwości wspólnego działania dla dobra i uświęcenia rodzin, dzieci, młodzieży i osób starszych w duchu Nowej Ewangelizacji. Pragniemy, żeby błogosławiony Adolph Kolping w czasie nasilających się kryzysów i zagrożeń życia, wiary i moralności, uczył i wychowywał także w naszych czasach wielu chrześcijan młodych, dorosłych i starszych jak czerpać moc wiary przez coraz lepszą modlitwę, słuchanie Słowa Bożego i sakramenty święte. Umocnieni Jego przykładem i wstawiennictwem u Boga będziemy odważnie wyznawać wiarę i  dzielić się mądrością i talentami dla budowania Królestwa Bożego – Królestwa Prawdy, Sprawiedliwości, Miłości i Pokoju w naszym Kraju i Ojczyźnie, a także w krajach emigracji tak wielu naszych Rodaków.

Księży Prezesów zapraszam serdecznie na Dzień Skupienia w Krakowie Łagiewnikach w poniedziałek 25 lutego 2013 r. nt. : FORMACJA RODZIN KOLPINGA I MŁODEGO KOLPINGA W POLSCE (zgłoszenia na e-mail: jjakubiec@kolping.pl)

Wszystkich Członków Rodzin Kolpinga wraz z Księżmi Prezesami bardzo proszę o modlitwę i duchowe przygotowania do I PIELGRZYMKI RODZIN KOLPINGA W KRAKOWIE w środę 13 marca 2013 roku oraz do Nawiedzenia Relikwii Błogosławionego Adolpha Kolpinga w parafiach na ziemi polskiej. Natomiast Pielgrzymka Rodzin Kolpinga z Polski północnej będzie w Koronowie (w diecezji pelplińskiej) w sobotę 21 września 2013 roku.

Z  braterskim pozdrowieniem
ks. Józef Jakubiec, prezes krajowy

Kraków, 29 stycznia 2013 r.