Odnawiamy wiarę i wspólnotę Rodzin Kolpinga

w Roku Jubileuszowym 1050-lecia Chrztu Polski

Drodzy Bracia i Siostry Kolpinga w Polsce. Drodzy Bracia Prezesi.

1. Jubileuszowy Rok Miłosierdzia 2016 dla całego świata jest również czasem Jubileuszu 1050 lat Chrztu Polski. Przed nami centralne uroczystości w Gnieźnie i Poznaniu w kwietniu. W tak ważnych dla Polski i Kościoła wydarzeniach nie może zabraknąć Rodzin Kolpinga. Włączymy się w ogólnonarodowe dziękczynienie pielgrzymując do Gniezna i Poznania w dniach od 14 do 16 kwietnia 2016 roku. Organizujemy dwa autokary, jeden z Krakowa i drugi z Gdańska. Bardzo proszę, żeby przedstawiciele wszystkich Rodzin Kolpinga ze swymi pocztami sztandarowymi dali świadectwo, że naprawdę chcemy ożywiać swoją wiarę i wspólnotę braterską w jedności z naszymi pasterzami i władzami, którym dana została odpowiedzialność za Polskę i Polaków w kraju i poza granicami.
Będziemy pielgrzymować do źródeł Chrztu, aby odnawiać pamięć o wielkich dziełach Bożego Miłosierdzia w dziejach Polski - Narodu ochrzczonego w 966 roku. Będziemy pielgrzymować, aby ze źródeł chrztu czerpać nowe łaski i moce Ducha Świętego. Kolpingowskie spotkania i modlitwy w gościnnej Parafii św. Floriana wraz z Rodziną Kolpinga w Chodzieży będą naszym wspólnym wkładem w budowanie wspólnoty narodowej i wspólnoty Kościoła w duchu nowej ewangelizacji i w świetle hasła „Nowe życie w Chrystusie”.

2. Ubolewam, że musiałem odwołać Rekolekcje Kolpingowskie w Rabce Zdroju, jakie mogliśmy przeżyć na początku Wielkiego Postu. Ufam, że wszyscy członkowie naszych Rodzin będą gorliwie uczestniczyć w rekolekcjach parafialnych przygotowując się na wielkanocne świętowanie Zmartwychwstania naszego Pana Jezusa Chrystusa.

3. Staramy się wspomagać młodzież w przygotowaniach do Światowych Dni Młodzieży w Krakowie. Szukajmy wolontariuszy chętnych do pomocy  w organizowaniu wyjazdów na spotkanie z Ojcem Świętym Franciszkiem na Kampusie Miłosierdzia w Krakowie - w sobotę i niedzielę 30 i 31 lipca 2016 Roku. W bliskim sąsiedztwie Pola Miłosierdzia leżącego w Wieliczce - Brzegach jest Sanktuarium Najświętszej Rodziny w Krakowie Nowym Bieżanowie. W tym Sanktuarium znalazły miejsce relikwie naszego Patrona i tu będzie spotkanie młodzieży kolpingowskiej z wielu krajów świata – w środę 27 lipca. Zgłoszenia grup Młodego Kolpinga, które przyjadą do Krakowa proszę kierować do Patrycji Kwapik (pkwapik@kolping.pl).

ks. Józef Jakubiec, prezes krajowy
Kraków, 8 lutego 2016 r.