Błogosławiony Ks. Adolph Kolping na XXXIII Pieszej Pielgrzymce Krakowskiej na Jasną Górę

Od 6 do 11 sierpnia 2013 roku w XXXIII Pieszej Pielgrzymce Krakowskiej z Wawelu na Jasną Górę szło około osiem i pół tysiąca pątników w zdecydowanej większości młodych. W Grupie „20” z Sanktuarium  Najświętszej Rodziny w III Wspólnocie Prokocimsko-Podgórskiej pielgrzymował ze swymi relikwiami błogosławiony Ks. Adolph Kolping.
Przewodnikiem  grupy był ks. kanonik Mirosław Dziedzic, proboszcz i kustosz. Pielgrzymował też ks. prałat Józef Jakubiec, prezes krajowy i ponad sześćdziesięciu pątników. Pątnicy mieli okazję dowiedzieć się o osobie naszego Patrona i Dziele Kolpinga w Polsce i świecie. Relikwie były otoczone czcią przez umieszczenie ich na ołtarzach Pielgrzymki od Wawelu po szczyt na Jasnej Górze.
W Roku Wiary i 200-lecia urodzin naszego Patrona modliliśmy się o odkrywanie jakże dziś potrzebnego charyzmatu Kolpinga w sytuacji globalnych kryzysów wiary i życia ludzi i rodzin. Modlimy się o umocnienie w wierze i o nowe powołania młodych, dorosłych  i starszych do Rodzin Kolpinga. W naszych sercach – w klimacie wyjątkowo upalnych dni - przynieśliśmy  Matce Bożej  intencje osobiste, rodzinne, parafialne. Zawierzyliśmy Chrystusowi i Jego Matce nowe zadania Dzieła Kolpinga w Polsce, a przede wszystkim troskę o nowego ducha Młodego Kolpinga. Królowej Polski dziękujemy za radość i znak nadziei jakim jest kolejny sierpień pieszych pielgrzymek. Ze wszystkich stron naszej Ojczyzny idzie z radością i entuzjazmem wiary młodzież z Polski i z innych krajów Europy. Niesiemy z wiarą trudne sprawy Ojczyzny i Europy, świata i Kościoła. Wierzymy, że Duch Święty na nowo zstąpi „i odnowi oblicze Ziemi” i wzbudzi nową wiosnę chrześcijaństwa. Jej zwiastunami są Światowe Dni Młodzieży z papieżem Franciszkiem w Brazylii i Rio de Janerio i trzy lata pracy, modlitwy i przygotowań do Światowych Dni Młodzieży w Krakowie i w Polsce 2016. Nie może w tym wielkim dziele zabraknąć Młodego Kolpinga i naszych Rodzin.

Kraków, 12.08.2013 r.
ks. Józef Jakubiec, prezes krajowy