Last minute dla Rodzin Kolpinga w Polsce – WCZASOREKOLEKCJE MŁODYCH I SENIORÓW W HELUSZU 20 - 27 sierpnia 2013

Drodzy Bracia i Siostry Rodzin Kolpinga w Polsce! Drodzy Księża Prezesi!

1. Na początku sierpnia jesteśmy zmuszeni odwołać Obóz Rekolekcyjny Młodego Kolpinga w Heluszu, jaki miał być od 20 do 27 sierpnia 2013 roku.
Obóz chciał prowadzić wiceprezes krajowy ks. dr Stanisław Dyndał, duszpasterz akademicki przy współpracy instruktorów z Rodziny Kolpinga w Jarosławiu. Tylko RK z Kłodawy Gdańskiej wydelegowała 2 młode osoby!
Radość po wielkim doświadczeniu jakim były Światowe Dni Młodzieży w RIO DE JANERIO i perspektywa ŚDM KRAKÓW 2016! Radość Kościoła miesza się ze smutkiem naszych Rodzin Kolpinga. Nie możemy uciekać od pytania – dlaczego tak jest? Dlaczego?...
2. Kochani, nie wolno nam gasić iskierek nadziei, jakie są w sercach dzieci, młodzieży, dorosłych i starszych. Rodziny Kolpinga w Polsce zaczęły powstawać ponownie od początku lat dziewięćdziesiątych. Dziś żyjemy w epoce nowych zagrożeń i kryzysów, jakie niszczą rodziny i ludzi każdego pokolenia i stanu. Jest to też epoka nowych i wielkich możliwości. Wszyscy potrzebujemy nowych sił ducha, zapału i gorliwości w trosce o życie i prawa każdego człowieka, małżeństwa i rodziny, Ojczyzny i Kościoła. Jako dzieci Kościoła Chrystusowego nie możemy stawać się organizacją szukającą tylko sukcesów. Nie możemy stać się grupami działaczy katolickich z nazwy.
Ksiądz Kolping przynosi nam nowe inspiracje, abyśmy uczyli się łączyć w naszych sercach „historię z przyszłością”. Dla nas wciąż aktualne są cztery priorytety troski: WIARA, RODZINA, PRACA I NARÓD! Każdy członek Rodziny Kolpinga jest powołany, aby iść do świata w swoich środowiskach i z odwagą wiernych służyć Bogu i ludziom, którzy  potrzebują wsparcia i umocnienia. Możemy czuć się potrzebnymi Bogu i Kościołowi tylko wtedy, gdy będziemy wzrastać i umacniać się w wierze, nadziei i miłości.
Nie wolno nam zmarnować darów Nieba, jakie Bóg Miłosierny pragnie ofiarować nam - Polakom i Braciom ze wszystkich krajów Europy i Świata - za przyczyną naszych błogosławionych Patronów – Księdza Adolpha Kolpinga i Ojca Świętego Jana Pawła II.
3. W Roku Wiary i Roku Kolpinga winniśmy przygotować się na DNI TROSKI O RODZINĘ jakie będziemy przeżywać przez PEREGRYNACJĘ RELIKWII BŁOGOSŁAWIONEGO KSIĘDZA KOLPINGA z SANKTUARIUM NAJŚWIĘTSZEJ RODZINY W KRAKOWIE do naszych parafii. Błogosławiony Ksiądz Kolping będzie peregrynował w znaku swoich relikwii z obrazem Najświętszej Rodziny czczonej w krakowskim Sanktuarium, któremu zostały powierzone te relikwie. Obraz Nawiedzenia poświęcił Ksiądz Kardynał Stanisław Dziwisz w Betlejem w 2010 roku, a relikwiarz naszego Patrona poświęcił ksiądz Kardynał Stanisław Nagy w Krakowie w wigilię wyboru papieża Franciszka. Peregrynacja rozpocznie się w sobotę i niedzielę 21-22 września 2013 roku w Koronowie w diecezji pelplińskiej.
4. Propozycja last minute dla Rodzin Kolpinga w Polsce. WCZASOREKOŁEKCJE MŁODYCH I SENIORÓW W HELUSZU od 20 do 27 sierpnia 2013 roku. Zapraszamy członków zarządów Rodzin Kolpinga, Księży Prezesów, Nauczycieli i Katechetów z dziećmi i młodzieżą. Zapraszamy osoby gotowe pracować z dziećmi i młodzieżą w naszych Rodzinach Kolpinga. Wczasorekolekcje w Heluszu są gotowi prowadzić księża prezesi:  ks. dr Stanisław Dyndał, ks. Józef Jakubiec i ks. Zygmunt Bochenek. Koszt tylko 250.zł. Zgłoszenia do 14 sierpnia na adres: Rodzina Kolpinga w Jarosławiu ul. 3 Maja 49, 37-500 Jarosław wraz z kopią przelewu zaliczki 150 zł na rachunek nr 94 1240 2571 1111 000 3345 5019.
 Z serdecznym pozdrowieniem i modlitwą w czasie XXXIII Pieszej Pielgrzymki Krakowskiej na Jasną Górę w dniach 6 – 11 sierpnia 2013 ROKU WIARY z relikwiami błogosławionego Księdza KOLPINGA. Proszę także o duchowe pielgrzymowanie z pątnikami w intencjach błogosławionego rozwoju Dzieła Kolpinga w Polsce

Ks. Józef Jakubiec, prezes krajowy