Kolejne Centra Porad Prawnych i Obywatelskich w Małopolsce

2010-10-19

Realizacja projektu „Bliżej Obywatela – poradnictwo prawne i obywatelskie w powiecie oświęcimskim i chrzanowskim” wskazuje wyraźnie na zapotrzebowanie wśród społeczeństwa na bezpłatne usługi prawne i obywatelskie. Jest to istotne szczególnie wśród osób niezamożnych, których często po prostu nie stać na skorzystanie z odpłatnej porady. O skali potrzeb w dziedzinie poradnictwa prawnego i pomocy przedprocesowej świadczy również ogromna liczba listów w sprawach indywidualnych  skierowana do Rzecznika Praw Obywatelskich.

Współpraca bez granic: 5 nowych partnerstw polsko-niemieckich

2010-10-08

Drodzy Członkowie Rodzin Kolpinga i Sympatycy,
25 września 2010 r. podczas spotkania polsko-niemieckiego w Essen rozpoczęliśmy zbieranie brakujących funduszy na druk przygotowywanej przez nas wspólnie publikacji:
„Współpraca bez granic – Nasze Partnerstwa, Nasze Rodziny Kolpinga”, która zawiera:
• opisy powstania 16 partnerstw polsko-niemieckich,
• prezentację działań 43 Rodzin Kolpinga w Polsce,
• 100 kolorowych zdjęć wraz z fotoreportażem ze spotkania „Essen 2010”,
• listę darczyńców, którzy wsparli publikację.

AKCJA „1 Euro” - podsumowanie!

2010-10-01

Serdecznie dziękujemy wszystkim Rodzinom Kolpinga, które dokonały wpłat.

Zebrane środki przekazujemy do Międzynarodowego Dzieła Kolpinga w Kolonii na rzecz renowacji kościoła minorytów w Kolonii oraz Muzeum bł. Adolpha Kolpinga w Kerpen

Z pożytkiem dla dzieci – świetlica „U Kolpinga” w Dębnie

2010-09-28

Od pierwszego lipca 2010 dzięki pozyskanej dotacji w ramach Programu Operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich w 2010 r. dzieci z gminy Dębno mogą spędzać czas w świetlicy „U Kolpinga” prowadzonej przez Rodzinę Kolpinga. Świetlica jest czynna od 11.00 do 17.00 w okresie wakacyjnym, a od września będzie czynna przez 5 godzin od 12.00 do 17.00. Zajęcia podczas pobytu dzieci na świetlicy zostały tak zaplanowane, aby podopiecznym świetlicy stworzyć ciekawe zajęcia rozwijające zainteresowania i pasje oraz zwiększające świadomość kulturalno-społeczną

VII nocne czuwanie Dzieła Kolpinga w Polsce

2010-09-18

W tegorocznym czuwaniu na Jasnej Górze w noc z 14 na 15 września uczestniczyło około 200 osób. Wśród pielgrzymów  oprócz Rodziny Kolpinga z Sycowa  były również:  Rodzina Kolpinga z Chełmka,  Krakowa Nowego Bieżanowa oraz ze Staniszcz Wielkich . Tym razem Nocne Czuwanie rozpoczęło się Apelem Jasnogórskim prowadzonym przez  Prezesa Dzieła Kolpinga - ks. Kanonika Zenona Myszka. Modlitwom w czasie nocnego czuwania  przewodniczył ks. Piotr Jaroszkiewicz z Sycowa. We mszy św. na zakończenie czuwania  uczestniczyli również : ks.  Norbert Nowaiński – Prezes ze Staniszcz Wielkich oraz, ks. Tomasz Gędłek - wikariusz  z Chełmka – członek tamtejszej Rodziny Kolpinga.

Akcja 1 Euro

2010-09-10

Serdecznie dziękujemy wszystkim Rodzinom Kolpinga, które dokonały już wpłat.

Aby dać możliwość Rodzinom Kolpinga, które nie zdążyły jeszcze przekazać wpłaty, przedłużamy akcję do 20 września br. Po tym terminie na stronie internetowej przedstawimy ostateczną liczbę Rodzin Kolpinga, które uczestniczyły w akcji oraz kwotę zebranych środków. Następnie zebrana kwota zostanie przekazana do Kolonii.

Zaproszenie na Apel Jasnogórski

2010-09-01

Drodzy członkowie Dzieła Kolpinga w Polsce,
Z wielką przyjemnością przesyłam zaproszenie na ósme już „Nocne czuwanie Dzieła Kolpinga”.  Tym razem jednak nasze czuwanie rozpoczynamy Apelem Jasnogórskim o 21.00 prowadzonym przez Prezesa ks. Kanonika Zenona Myszka.
Kochani Członkowie pokażmy Naszą siłę, pokażmy że „Razem jesteśmy silni”

« 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 »