Uroczystości w Kościele Minorytów w Kolonii

2010-12-14

W sobotę, 4 grudnia 2010 roku w Kolonii podczas uroczystego nabożeństwa nastąpiło ponowne otwarcie kościoła minorytów, który w ostatnich miesiącach przeszedł gruntowną renowację i zmianę wystroju wnętrza. Razem z Arcybiskupem Kolonii kardynałem Joachimem Meissnerem oraz Prezesem Generalnym Dzieła Kolpinga Monsignore Axelem Wernerem we Mszy świętej uczestniczyło kilkaset osób.

Zarząd podsumował Akcję „1 euro”

2010-11-24

Zarząd Związku Centralnego Dzieła Kolpinga w Polsce na swoim posiedzeniu w dniu 20 listopada 2010 r. podsumował udział naszego Związku w międzynarodowej Akcji „1 euro” ogłoszonej przez prezesa generalnego ks. Axela Wernera w celu renowacji kościoła minorytów w Kolonii i ratowania muzeum bł. A. Kolpinga w Kerpen .

Ks. Cezary Annusewicz nagrodzony przez Fundację Popierania Kultury Polskiej

2010-11-17

Działalność Rodziny Kolpinga przy parafii Św. Piotra i Pawła w Gdańsku znalazła uznanie Kapituły Fundacji Polcul w składzie: Zofia Bartoszewska, Czesław Bielecki,  Agnieszka Bogucka, Mirosław Chojecki, Jacek Fedorowicz, Jan Hanasz, Józefa Hennelowa, Leon Kieres, Zbigniew Nosowski, Janina Ochojska, Jan Pakulski,  Józef Życiński
i wyróżniła Prezesa księdza Cezarego Annusewicza nagrodą za założenie i prowadzenie naszego Stowarzyszenia Rodzina Kolpinga.

Modlitwa wadowickiej Rodziny za Dzieło Kolpinga w Urugwaju

2010-11-05

W dniu 26 października b.r.  w Wadowicach odbyło się uroczyste spotkanie członków Rodziny Kolpinga przy Parafii Ofiarowania Najświętszej Maryi Panny. Głównym celem spotkania było  uczestnictwo  zebranych osób w Światowym Dniu Modlitwy w intencji Dzieła Kolpinga w Urugwaju...

ŚWIATOWY DZIEŃ MODLITWY W RODZINIE KOLPINGA PRZY PARAFII ŚW. APOSTOŁÓW PIOTRA I PAWŁA W GDAŃSKU

2010-11-05

27 października 2010 roku nasza Rodzina Kolpinga i jej sympatycy zgromadzili się w kościele, by godnie obchodzić Światowy Dzień Modlitwy w 19 rocznicę beatyfikacji błogosławionego księdza Adolfa Kolpinga.
 We wczesnych godzinach rannych w Świątyni pw. Piotra i Pawła (jednocześnie Sanktuarium Matki Bożej Ormiańskiej) odśpiewaliśmy godzinki czczące Matkę Bożą Łaskawą.

Kolejne Centra Porad Prawnych i Obywatelskich w Małopolsce

2010-10-19

Realizacja projektu „Bliżej Obywatela – poradnictwo prawne i obywatelskie w powiecie oświęcimskim i chrzanowskim” wskazuje wyraźnie na zapotrzebowanie wśród społeczeństwa na bezpłatne usługi prawne i obywatelskie. Jest to istotne szczególnie wśród osób niezamożnych, których często po prostu nie stać na skorzystanie z odpłatnej porady. O skali potrzeb w dziedzinie poradnictwa prawnego i pomocy przedprocesowej świadczy również ogromna liczba listów w sprawach indywidualnych  skierowana do Rzecznika Praw Obywatelskich.

Współpraca bez granic: 5 nowych partnerstw polsko-niemieckich

2010-10-08

Drodzy Członkowie Rodzin Kolpinga i Sympatycy,
25 września 2010 r. podczas spotkania polsko-niemieckiego w Essen rozpoczęliśmy zbieranie brakujących funduszy na druk przygotowywanej przez nas wspólnie publikacji:
„Współpraca bez granic – Nasze Partnerstwa, Nasze Rodziny Kolpinga”, która zawiera:
• opisy powstania 16 partnerstw polsko-niemieckich,
• prezentację działań 43 Rodzin Kolpinga w Polsce,
• 100 kolorowych zdjęć wraz z fotoreportażem ze spotkania „Essen 2010”,
• listę darczyńców, którzy wsparli publikację.

« 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 »