Modlitwa wadowickiej Rodziny za Dzieło Kolpinga w Urugwaju

2010-11-05

W dniu 26 października b.r.  w Wadowicach odbyło się uroczyste spotkanie członków Rodziny Kolpinga przy Parafii Ofiarowania Najświętszej Maryi Panny. Głównym celem spotkania było  uczestnictwo  zebranych osób w Światowym Dniu Modlitwy w intencji Dzieła Kolpinga w Urugwaju...

ŚWIATOWY DZIEŃ MODLITWY W RODZINIE KOLPINGA PRZY PARAFII ŚW. APOSTOŁÓW PIOTRA I PAWŁA W GDAŃSKU

2010-11-05

27 października 2010 roku nasza Rodzina Kolpinga i jej sympatycy zgromadzili się w kościele, by godnie obchodzić Światowy Dzień Modlitwy w 19 rocznicę beatyfikacji błogosławionego księdza Adolfa Kolpinga.
 We wczesnych godzinach rannych w Świątyni pw. Piotra i Pawła (jednocześnie Sanktuarium Matki Bożej Ormiańskiej) odśpiewaliśmy godzinki czczące Matkę Bożą Łaskawą.

Kolejne Centra Porad Prawnych i Obywatelskich w Małopolsce

2010-10-19

Realizacja projektu „Bliżej Obywatela – poradnictwo prawne i obywatelskie w powiecie oświęcimskim i chrzanowskim” wskazuje wyraźnie na zapotrzebowanie wśród społeczeństwa na bezpłatne usługi prawne i obywatelskie. Jest to istotne szczególnie wśród osób niezamożnych, których często po prostu nie stać na skorzystanie z odpłatnej porady. O skali potrzeb w dziedzinie poradnictwa prawnego i pomocy przedprocesowej świadczy również ogromna liczba listów w sprawach indywidualnych  skierowana do Rzecznika Praw Obywatelskich.

Współpraca bez granic: 5 nowych partnerstw polsko-niemieckich

2010-10-08

Drodzy Członkowie Rodzin Kolpinga i Sympatycy,
25 września 2010 r. podczas spotkania polsko-niemieckiego w Essen rozpoczęliśmy zbieranie brakujących funduszy na druk przygotowywanej przez nas wspólnie publikacji:
„Współpraca bez granic – Nasze Partnerstwa, Nasze Rodziny Kolpinga”, która zawiera:
• opisy powstania 16 partnerstw polsko-niemieckich,
• prezentację działań 43 Rodzin Kolpinga w Polsce,
• 100 kolorowych zdjęć wraz z fotoreportażem ze spotkania „Essen 2010”,
• listę darczyńców, którzy wsparli publikację.

AKCJA „1 Euro” - podsumowanie!

2010-10-01

Serdecznie dziękujemy wszystkim Rodzinom Kolpinga, które dokonały wpłat.

Zebrane środki przekazujemy do Międzynarodowego Dzieła Kolpinga w Kolonii na rzecz renowacji kościoła minorytów w Kolonii oraz Muzeum bł. Adolpha Kolpinga w Kerpen

Z pożytkiem dla dzieci – świetlica „U Kolpinga” w Dębnie

2010-09-28

Od pierwszego lipca 2010 dzięki pozyskanej dotacji w ramach Programu Operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich w 2010 r. dzieci z gminy Dębno mogą spędzać czas w świetlicy „U Kolpinga” prowadzonej przez Rodzinę Kolpinga. Świetlica jest czynna od 11.00 do 17.00 w okresie wakacyjnym, a od września będzie czynna przez 5 godzin od 12.00 do 17.00. Zajęcia podczas pobytu dzieci na świetlicy zostały tak zaplanowane, aby podopiecznym świetlicy stworzyć ciekawe zajęcia rozwijające zainteresowania i pasje oraz zwiększające świadomość kulturalno-społeczną

VII nocne czuwanie Dzieła Kolpinga w Polsce

2010-09-18

W tegorocznym czuwaniu na Jasnej Górze w noc z 14 na 15 września uczestniczyło około 200 osób. Wśród pielgrzymów  oprócz Rodziny Kolpinga z Sycowa  były również:  Rodzina Kolpinga z Chełmka,  Krakowa Nowego Bieżanowa oraz ze Staniszcz Wielkich . Tym razem Nocne Czuwanie rozpoczęło się Apelem Jasnogórskim prowadzonym przez  Prezesa Dzieła Kolpinga - ks. Kanonika Zenona Myszka. Modlitwom w czasie nocnego czuwania  przewodniczył ks. Piotr Jaroszkiewicz z Sycowa. We mszy św. na zakończenie czuwania  uczestniczyli również : ks.  Norbert Nowaiński – Prezes ze Staniszcz Wielkich oraz, ks. Tomasz Gędłek - wikariusz  z Chełmka – członek tamtejszej Rodziny Kolpinga.

« 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 »