Pielgrzymka szlakiem św. Jakuba

2012-11-08

Rodziny Kolpinga z Małopolski postanowiły w tym roku uczcić Światowy Dzień Modlitwy Kolpingowskiej w nieco inny sposób. W sobotę 27 października 2012 r. w samo południe 17-osobowa grupa pielgrzymów wyruszyła szlakiem św. Jakuba z Polanowic do Więcławic Starych. W pielgrzymce uczestniczyli członkowie Rodzin Kolpinga z: Bochni, Chełmka, Krakowa-Nowego Bieżanowa, Krakowa-Klubu Celtyckiego i Luborzycy. Grupę dzielnie i ochoczo prowadził – jak przystało na lidera – Przewodniczący Dzieła Kolpinga w Polsce –Robert Prusak. Duchowym wsparciem dla pielgrzymów był zaś Prezes Dzieła Kolpinga w Polsce ks. prałat Józef Jakubiec.

Elżbieta Nowocień: Moja przygoda z Kolpingiem

2012-11-07

Moja przygoda z Kolpingiem rozpoczęła się bodaj w 2005 roku w Kolonii, gdy Konsul Generalna Rzeczypospolitej Polskiej w Kolonii Elżbieta Sobótka gościła grupę Rodziny Kolpinga z Polski z księdzem Prezesem Zenonem Myszkiem na czele - a ja jako wicekonsul otrzymałam następnie zadanie towarzyszenia grupie podczas spotkania z władzami Kolping International w Kolonii.

Łączymy pokolenia - nowy projekt dla Seniorów rusza w Oświęcimiu!

2012-11-07

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga z Oświęcimia rozpoczyna realizację projektu „ŁĄCZYMY POKOLENIA”, współfinansowanego ze środków budżetu państwa w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2012 -2013. Celem projektu jest aktywizacja ludzi starszych zmierzająca do integracji międzypokoleniowej oraz rozwój systemu wsparcia osób starszych i niepełnosprawnych w ich miejscu zamieszkania. Projekt skierowany jest do mieszkańców Miasta i Gminy Oświęcim, obojga płci, którzy ukończyli 65 rok życia.

Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny

2012-11-01

Pochylając się w najbliższych dniach nad mogiłami naszych najbliższych  i dziękując Bogu za Nich, że byli, trwali i obdarzali nas swym dobrem - pamiętamy o  śp. Siostrach, Braciach  i Księżach Prezesach, którzy niegdyś  działali razem z nami w  Rodzinach Kolpinga w Polsce. Polecamy Bogu ich   nieśmiertelne Dusze w cichej modlitwie ufając, że ich dobre czyny uświęcone  Jego łaską zaprowadzą Je do Domu Ojca. W tym roku nasza modlitwa obejmuje szczególnie duszę śp. Ks. Prezesa Janusza Rekowskiego, który tak niespodziewanie odszedł od nas w marcu br. Łączymy się w tych dniach zatem z Jego Rodziną w Jodłownie przeżywającą nadal boleśnie tę stratę. Niech jedność w modlitwie zjednoczy i umocni nasze wspólne Dzieło.

Relikwie naszego błogosławionego Patrona przybyły do Polski!

2012-10-30

W poniedziałek 22.10.2012 r. we wspomnienie bł. Jana Pawła II w kościele minorytów w Kolonii Prezes Generalny Międzynarodowego Dzieła Kolpinga ks. Ottmar Dillenburg - w imieniu ks. kardynała Joachima Meisnera arcybiskupa Kolonii - przekazał Dziełu Kolpinga w Polsce relikwie naszego Patrona - bł. ks. Adolpha Kolpinga. Ten cenny dar odebrał Prezes krajowy Dzieła ks. prałat Józef Jakubiec podczas mszy św. sprawowanej przy sarkofagu bł. Kolpinga w obecności delegacji z Polski z sekretarzem naczelnym Krzysztofem Wolskim i przewodniczącą Klaudią Rudersdorf z Diecezji Essen...

Wizyta studyjna w siedzibie Dzieła Kolpinga

2012-10-30

We wtorek 30.10.2012 r. gościliśmy w siedzibie naszej organizacji grupę uczniów z XVI Liceum Ogólnokształcącego w Krakowie. Spotkanie miało charakter wizyty studyjnej w ramach projektu „Wiesz-Działasz-Zmieniasz - Kreatywne warsztaty społeczno - medialne”, dofinansowanego w ramach PO FIO.

KONKURS NA NAJPIĘKNIEJSZĄ KARTKĘ BOŻONARODZENIOWĄ

2012-10-29

Dzieło Kolpinga  w Polsce - nie godząc się na  wypieranie symboli religijnych z codziennego życia - ogłasza konkurs na  najpiękniejszą  Kartkę  prawdziwie  Bożonarodzeniową - w przeciwieństwie do powszechnie dziś spotykanych. Konkurs jest skierowany do dzieci i młodzieży ze Świetlic Kolpingowskich oraz Rodzin Kolpinga w Polsce. Gorąco zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie! Nagrody czekają!

« 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 »