Kolejne KOLPINGOWSKIE MODLITWY ZA MIGRANTÓW I POLONIĘ

2013-04-29

Obchodzona 3 maja uroczystość NMP Królowej Polski jest także świętem Polonii rozproszonej na całym świecie, świętem około 20 milionów naszych rodaków żyjących na obczyźnie i Dniem Modlitwy za Emigrację. Działający od prawie roku przy Brzeskiej Rodzinie Kolpinga Zespół Wsparcia dla Duszpasterstwa Emigracji Zarobkowej także w tym roku, w porozumieniu z proboszczem Parafii NMP Matki Kościoła i św. Jakuba Apostoła w Brzesku ks. prał. Józefem Drabikiem, zamierza włączyć się w obchód tej uroczystości i przypomnieć wszystkim parafianom o potrzebie stałej troski o rodaków przebywających na emigracji i podejmujących migrację zarobkową.

Zebranie Zarządu Młodego Kolpinga Europa w Krakowie

2013-04-17

W dniach 12-14 kwietnia 2013 r. odbyło się w Krakowie spotkanie Zarządu Młodego Kolpinga Europa. Udział w nim wzięli przedstawiciele 5 krajów europejskich: Albanii, Niemiec, Słowacji, Rumunii oraz Polski. Podczas dwóch dni obrad w trakcie wspólnych rozmów członkowie Zarządu mieli okazję dowiedzieć się, jak wygląda sytuacja grup Młodego Kolpinga w poszczególnych krajach. Wymiana doświadczeń oraz informacji pozwoliły znaleźć wspólną płaszczyznę dla stworzenia zarysu międzynarodowych projektów i inicjatyw na najbliższe 2 lata.

Spektakl RYCERZ NIEZŁOMNY w Prusach

2013-04-08

Theatrum Mundi oraz Rodzina Kolpinga z Luborzycy zapraszają na teatralną opowieść o życiu, działalności i śmierci Św. Ojca Maksymiliana Marii Kolbego. Spektakl RYCERZ NIEZŁOMNY zostanie wystawiony dnia 20 kwietnia (sobota) o godzinie 19.15 w Kościele Matki Bożej Wspomożenia Wiernych w Prusach.

Wesołego Alleluja!

2013-03-26

„Przeżywajmy radość kroczenia z Jezusem, niosąc Jego Krzyż z miłością, z duchem wiecznie młodym (…) w tym Wielkim Tygodniu i w całym naszym życiu"
Franciszek pp

Finał Konkursu na Kartkę Wielkanocną

2013-03-19

Informujemy, że na ogłoszony dn. 06.03.2013 r. konkurs wpłynęło 18 projektów kartek, wykonanych różnymi technikami przez dzieci i młodzież z kolpingowskich świetlic w: Jarosławiu, Niewieścinie i Oświęcimiu.

Do 22 marca można głosować na najpiękniejszą kartkę na facebooku!

Pielgrzymka - darem jednoczącym Rodziny

2013-03-18

W dniu 13 marca 2013 obyła się w Krakowie I Pielgrzymka Rodzin Kolpinga pod hasłem -„Trwajcie mocni w wierze”, w której wzięło udział 108 sióstr i braci z 17 Rodzin Kolpinga z Polski południowej – z Jarosławia, Brzeska, Bochni, Porąbki Uszewskiej, Niepołomic, Stanisławia Dolnego, Makowa Podhalańskiego, Wadowic, Lipnicy Małej, Oświęcimia, Mysłowic-Wesołej, Chełmka, Poręby-Żegoty, Luborzycy, Prus i obu Rodzin z Krakowa.

Wielkopostna Godzina Łączności Modlitewnej w Brzesku

2013-03-18

Wielkopostna Godzina Łączności Modlitewnej przygotowana przez Kolpingowski Zespół Wsparcia dla Duszpasterstwa Migrantów odbyła się w brzeskim kościele parafialnym pw. św. Jakuba we wtorek 5 marca br.

« 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 »