Warsztaty Negocjacje w Oberwesel

2013-07-01

W dniach 20-22 czerwca 2013 r. w Oberwesel (Niemcy) odbyły się ostatnie warsztaty w ramach projektu pt. „Szkolenia dla  członków i wolontariuszy organizacji pozarządowych odpowiedzialnych za zarządzanie”, finansowanego przez Komisję Europejską w ramach Programu Grundtvig „Uczenie się przez całe życie”. Tym razem  przedstawiciele  związków Dzieła Kolpinga z Rumunii, Niemiec, Czech, Węgier i Polski uczyli się, jak skutecznie prowadzić negocjacje. Poniżej przedstawiamy relację naszych uczestniczek ze spotkania.

Dni Wolontariatu z oświęcimskim Kolpingiem

2013-06-28

Jak co roku oświęcimska Rodzina Kolpinga organizuje Dni Wolontariatu angażując w wartościowe przedsięwzięcia uczestników zajęć świetlicowych z dwóch placówek, które Stowarzyszenie prowadzi na terenie miasta Oświęcim ale również stara się angażować w to lokalną społeczność i wolontariuszy stowarzyszenia.

Z wizytą w Albanii

2013-06-28

W dn. 04-08.06.2013 r. jeden  z pracowników biura ZCDK – Michał Ptak wraz z referentką ds. Europy – Danielą Stehlik udał się do Albanii. Wizyta miała charakter informacyjny. W trakcie jej trwania przedstawiciele Kolping International spotkali się z członkami zarządu albańskiego Dzieła Kolpinga, odwiedzili Rodziny Kolpinga w Szkodrze, Tiranie i Kallmet, mieli okazję poznać szeroką działalność Młodego Kolpinga.

Bezpłatne szkolenia dla przedstawicieli NGO w Krakowie i Bochni

2013-06-25

Centra Wsparcia NGO Kolping w Krakowie i Bochni zapraszają członków, wolontariuszy i pracowników małopolskich organizacji pozarządowych do udziału w bezpłatnych szkoleniach: „Dzieci i młodzież: granty i projekty wspierające – warsztat praktyczny dla przedstawicieli NGO”, które są organizowane w ramach projektu „Profesjonalne NGO”, realizowanego przez Związek Centralny Dzieła Kolpinga w Polsce w ramach Programu Operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich w okresie od 01.05.2013 r. do 31.12.2013 r.

Śp. ks. Kardynał Stanisław Nagy odszedł do Pana

2013-06-10

Dzieło Kolpinga w Polsce ze smutkiem przyjęło wiadomość o śmierci w dniu 5 czerwca 2013 roku ś. p. ks. kard. Stanisława Nagyego – słynnego teologa, profesora KUL, wielkiego patrioty, zaufanego przyjaciela bł. papieża Jana Pawła II, którego nie wahał się nazwać Wielkim. Ten skromny i mądry kapłan urodził się prawie przed 93. laty w Bieruniu na Górnym Śląsku w pobożnej rodzinie górniczej. Panował w niej, jak i w całej tamtej społeczności etos pracy. Niepracowanie było uważane za zasadniczą wadę, praca natomiast stanowiła główny wykładnik wartości...

Nagranie dla TVP Kraków

2013-06-10

W związku z tegoroczną nagrodą „Kryształy Soli”, która została wręczona naszej organizacji w kategorii Aktywizacja Gospodarcza i Obywatelska, pod koniec maja 2013 r. odbyły się nagrania do programu o Laureatach Nagrody, realizowanego przez TVP Kraków.

Drugie międzynarodowe seminarium w ramach projektu: Myśli solidarnie, działaj lokalnie

2013-06-04

W dniach 31.05.-02.06. w Tyńcu pod Krakowem obyło się międzynarodowe seminarium „Milenijne cele rozwoju – teoria i praktyka” zorganizowane przez Fundację Dzieła Kolpinga w Polsce. W trzydniowym spotkaniu udział wzięło 30 przedstawicieli polskich organizacji pozarządowych zainteresowanych tematyką rozwoju globalnego, w tym 10  Stowarzyszeń Rodzin Kolpinga z całej Polski oraz członkowie Międzynarodowego Dzieła Kolpinga i związków krajowych: Ugandy, Tanzanii, Szwajcarii i Niemiec.

« 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 »