Poradnictwo prawne i obywatelskie dla Seniorów

2014-08-14

Dzieło Kolpinga od 5 lat świadczy bezpłatne poradnictwo prawne i obywatelskie dla osób, których nie stać na odpłatną pomoc. Zapotrzebowanie jest ogromne. Od września br. rusza 5 punktów poradnictwa prawnego i obywatelskiego dla seniorów na obszarze funkcjonowania 5 Kolpingowskich Klubów Seniora tj. w Jarosławiu, Brzesku, Makowie Podhalańskim, Staniszczach Wielkich oraz Wadowicach.

Współpraca z administracją: wizyta studyjna do Częstochowy

2014-08-13

W dniach 29 – 30.07.2014 uczestnicy projektu „Obywatel współdecyduje. Konsultacje społeczne w powiecie bocheńskim” udali się z wizytą studyjną do Częstochowy.

Kolejny zjazd animatorek globalnych świetlic

2014-08-13

Z końcem lipca w gorący wakacyjny weekend 25-26.07.2014 w Domu Spotkań i Formacji w Luborzycy odbył się kolejny IV zjazd szkoleniowy projektu „Lokalna świetlica globalna - edukacja dzieci i młodzieży” realizowanego w ramach Programu Obywatele dla Demokracji. Realizowany był pod kierunkiem obu tych samych trenerek z Fundacji Kultury Chrześcijańskiej „Znak” z Krakowa - Izabeli Parkitny–Mierzwa i Anity Ponikło z udziałem stałego grona 12. beneficjentek z Chełmka, Jarosławia, Makowa Podhalańskiego, Oświęcimia, Poręby-Żegota, Sosnowca i Kłodawy Gdańskiej.

Wędrówka pokoju dla młodzieży

2014-08-07

W dniach 16 – 22 września 2014 r. Młody Kolping Europa organizuje „Wędrówkę pokoju dla młodzieży”, która będzie wiodła ścieżką jakubowa na granicy polsko - niemieckiej. Ta nowa inicjatywa ma na celu upamiętnienie 100 rocznicy wybuchu I Wojny Światowej.

MOTYWACJA DO PRACY - ZRYWAMY Z NUDĄ

2014-07-30

Klub Seniora przy Rodzinie Kolpinga w Brzesku od czerwca 2014 r. uczestniczy w działaniach projektu „Seniorzy dla Demokracji” realizowanego przez Związek Centralny Dzieła Kolpinga w Polsce w ramach programu Obywatele dla Demokracji finansowanego ze środków EOG-Europejskiego Funduszu Gospodarczego i Funduszy Norweskich.

Warsztaty motywacji w Makowie Podhalańskim

2014-07-08

W ramach projektu „Seniorzy dla demokracji” w dniach 21 i 28 czerwca 2014 r. seniorzy biorący udział w projekcie spotkali się na warsztatach rozwoju osobistego. Warsztaty, które prowadziła trenerka Magda Barycz-Kobylańska miały na celu zmotywować seniorów do zaangażowania w wolontarystyczne działania w projekcie i wskazać im pola działania, w których mogą się wykazać jako wolontariusze. Pod kierunkiem trenerki przeszliśmy poszczególne punkty warsztatów, takie jak autoprezentacja, rozmowa o umiejętności planowania, poznanie i rozmowa o własnych pasjach, zainteresowaniach i możliwościach manualnych.

Działania dla seniorów w brzeskiej Rodzinie Kolpinga

2014-07-07

Brzeska Rodzina Kolpinga w kwietniu b.r. przystąpiła do projektu „Seniorzy dla Demokracji”. Uczestnicy projektu to seniorzy po 60 roku  życia – Członkowie Kolpingowskiego Klubu Seniora w Brzesku.

« 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 »