Jugend geht LOS! Ohne Arbeitslosigkeit! – Młodzież w walce z bezrobociem

W dniach 3- 6 października 2013 r. w Krakowie odbyło się seminarium młodzieżowe pt. „Jugend geht LOS! Ohne Arbeitslosigkeit! – Młodzież w walce z bezrobociem”. W spotkaniu uczestniczyło 20 osób z 9 krajów Europy: Polski, Niemiec, Słowenii, Słowacji, Węgier, Czech, Albanii, Austrii i Ukrainy.

Głównym tematem spotkania było bezrobocie młodzieży i metody przeciwdziałania temu zjawisku. Pierwszego dnia uczestnicy mieli podczas warsztatów okazję, aby się lepiej poznać. W kolejnym dniu dr Piotr Prokopowicz podczas warsztatów wyjaśniał, jak dobrze napisać CV, co oznacza motywacja i efektywność w pracy.

Podczas wieczoru kulturalnego nie zabrakło wspólnych śpiewów i tańców w strojach narodowych oraz degustacji regionalnych potraw. W sobotnie przedpołudnie Urszula Marcinkowska ze Stowarzyszenia Rozwoju i Integracji Młodzieży STRIM (http://strim.org.pl/)  przedstawiła możliwości pracy wolontarystycznej dla młodzieży w całej Europie.
Uczestnicy spotkania mieli również okazję do zaprezentowania działań w swoich Rodzinach Kolpinga.

Spotkanie zakończono uroczysta Mszą Świętą w niedzielne przedpołudnie w kościele parafialnym w Luborzycy.