FORMACJA

Kraków, 13.10.2020 r.

Czcigodny Księże Prezesie, Szanowni Członkowie Zarządu,

Drogie Siostry i Bracia w Rodzinie

Kolejny Światowy Dzień Modlitwy Kolpingowskiej przypada w tym roku we wtorek 27 października i poświęcony jest Dziełu Kolpinga w Kenii - położonej u stóp Kilimandżaro w Afryce Wschodniej. Jego hasło brzmi „Jedność dla pokoju i rozwój”.

Prezes Generalny ks. prałat Ottmar Dillenburg przesłał okolicznościowy List, w którym zachęca nas do ponownego utworzenia światowego łańcucha modlitwy w celu powierzenia Bogu trosk i próśb wszystkich krajowych stowarzyszeń zrzeszonych w globalnej wspólnocie Kolpinga, a także trosk każdej siostry i brata, a szczególnie najbardziej potrzebujących wsparcia.

Dzieło Kolpinga w Polsce włączy się w tę modlitwę już w niedzielę 25.10.2020 r. podczas Mszy św. o godz. 9.30 w parafii św. Pawła Apostoła w Bochni z okazji Jubileuszu tamtejszej RK. Sprawował ją będzie nowo wybrany Prezes Dzieła Kolpinga w Polsce – ks. prałat Jan Nowakowski, który przejmie wówczas opiekę nad relikwiami naszego Patrona przekazane z Krakowa przez dotychczasowego Prezesa ks. prałata Józefa Jakubca. Będziemy mogli wszyscy w niej uczestniczyć dzięki transmisji on-line na stronie parafii http://www.pawelbochnia.pl/transmisja-na-zywo/  do czego serdecznie zachęcam.

Księdza Prezesa oraz Braci i Siostry w Rodzinie Kolpinga prosimy o modlitwę w dogodnym czasie i formie w swojej parafii oraz o zapoznanie się z materiałami przygotowanymi przez DK w Kenii o swej historii i działalności:

pierwsza Rodzina Kolpinga w Kenii powstała w 1978 roku, a obecnie KOLPING Kenia zrzesza 146 RK. Dzieło Kolpinga w Kenii pomaga swoim członkom poprawić swe warunki życia, m.in. poprzez rozwinięte i dostosowane do lokalnych warunków rolnictwo, budowę zbiorników na wodę, hodowlę kóz mlecznych i krów. Prowadzi także różnorodne kursy zawodowe i szkolenia , a także wspiera zrównoważony rozwój. Działa w imię pokoju i modli się o kanonizację założyciela - ks Adolpha Kolpinga… ( więcej w załącznikach na końcu Listu).

Zachęcam do nadesłania opisów i zdjęć z obchodów tego Dnia….

Bł. Kolpingowi cześć i chwała!

Krzysztof Wolski

Sekretarz Naczelny

DO POBRANIA:

- List Prezesa Generalnego Msgr. Ottmara Dillenburga

- Modlitwa wiernych przygotowana przez Dzieło Kolpinga w Kenii

-  Pozostałe materiały - m.in. historia i działalność Dzieła Kolpinga w Kenii oraz liczne zdjęcia -  są dostępne na  stronie internetowej Międzynarodowego Dzieła Kolpinga  https://www.kolping.net/mitmachen/weltgebetstag/

Załóż rodzinę kolpinga
Formacja duchowaFundacjaMłody kolpingDomy kolpingaKolping EuropaKolping International1%

ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOKU

Projekty: