10.2020

Światowy Dzień Modlitwy Kolpingowskiej

Czcigodny Księże Prezesie, Szanowni Członkowie Zarządu,

Drogie Siostry i Bracia w Rodzinie

Kolejny  Światowy Dzień Modlitwy Kolpingowskiej przypada w tym roku we wtorek 27 października i poświęcony jest Dziełu Kolpinga w Kenii - położonej u stóp Kilimandżaro w Afryce Wschodniej. Jego hasło brzmi „Jedność dla pokoju i rozwój”.

Prezes Generalny ks. prałat Ottmar Dillenburg przesłał okolicznościowy List, w którym zachęca nas do ponownego utworzenia światowego łańcucha modlitwy w celu powierzenia Bogu trosk i próśb wszystkich krajowych stowarzyszeń zrzeszonych w  globalnej wspólnocie Kolpinga, a także trosk każdej siostry i brata, a szczególnie najbardziej potrzebujących wsparcia.

Dzieło Kolpinga w Polsce włączy się w tę modlitwę  już  w  niedzielę 25.10.2020 r. podczas  Mszy św. o godz. 9.30 w parafii św. Pawła Apostoła w Bochni z okazji Jubileuszu tamtejszej RK. Sprawował ją będzie nowo wybrany Prezes Dzieła Kolpinga w Polsce – ks. prałat Jan Nowakowski, który przejmie wówczas opiekę nad relikwiami naszego Patrona przekazane z Krakowa przez dotychczasowego Prezesa ks. prałata Józefa Jakubca. Będziemy mogli wszyscy w niej uczestniczyć dzięki transmisji on-line na stronie parafii www.pawelbochnia.pl   do czego serdecznie zachęcam.

Księdza Prezesa oraz Braci i Siostry w Rodzinie Kolpinga prosimy o  modlitwę w dogodnym czasie i formie w swojej parafii oraz o zapoznanie się z materiałami przygotowanymi przez  DK w Kenii o swej historii i działalności:

…pierwsza Rodzina Kolpinga w Kenii  powstała  w 1978 roku, a obecnie KOLPING Kenia zrzesza  146 RK.  Dzieło Kolpinga w Kenii pomaga swoim członkom poprawić swe warunki życia, m.in.  poprzez rozwinięte i dostosowane do lokalnych warunków rolnictwo, budowę zbiorników na wodę, hodowlę kóz mlecznych i krów. Prowadzi także różnorodne kursy zawodowe i szkolenia , a także wspiera  zrównoważony rozwój. Działa w imię  pokoju i  modli się o kanonizację założyciela - ks Adolpha Kolpinga…

Dzieło Kolpinga w Kenii będzie transmitować swoje Uroczystości na platformie ZOOM dnia 27 października o godz. 8.00 czasu środkowoeuropejskiego.

LINK:

( Meeting ID: 880 6325 7337 / hasło: 661389)

Więcej informacji w zakładce FORMACJA DUCHOWA

oraz na stronie MIĘDZYNARODSOWEGO DZIEŁA KOLPINGA

(materiały dostępne są w języku niemieckim, angielskim i hiszpańskim)

Zachęcam do nadesłania opisów i zdjęć z obchodów tego Dnia….

Bł. Kolpingowi cześć i chwała!

Krzysztof Wolski

Sekretarz Naczelny

Załóż rodzinę kolpinga
Formacja duchowaFundacjaMłody kolpingDomy kolpingaKolping EuropaKolping International1%