11.2020

Czcigodny Księże Prezesie,

Szanowni Członkowie Zarządu,

Drogie Siostry i Bracia w Rodzinie

Stojąc u progu kolejnego Adwentu – radosnego oczekiwania na Jezusa – pragniemy zaprosić Was do przeżywania go w duchu kolpingowskim, wbrew niepokojom i lękom, które nas chcą przygnębić i zniechęcić.

A jest ku temu szczególna okazja, bowiem przed 30 laty (w maju 1990 r.) powstała w Polsce pierwsza współczesna Rodzina Kolpinga – w Stanisławiu k/ Kalwarii Zebrzydowskiej. Tym samym rozpoczęła się historia Dzieła Kolpinga w Polsce.

Czujemy się w obowiązku godnie uczcić ten Jubileusz. Nie proponujemy, jak to zwykle bywa, jednorazowego wydarzenia, gdyż jest to w obecnych warunkach niewykonalne. Przygotowaliśmy natomiast bogaty i urozmaicony plan całorocznych obchodów Jubileuszu w duchu modlitwy, dumy z osiągnięć, pamięci o ludziach i czynach, z perspektywą przyszłości – według opracowanego harmonogramu.

Na początku grudnia wspominamy szczególnie naszego Patrona z uwagi na dni Jego  narodzin i odejścia do Nieba. Dlatego świętowanie Jubileuszu rozpoczniemy w niedzielę 6. grudnia o godz. 15.00 - Mszą św. przy Jego relikwiach w kościele pw. św. Pawła Apostoła w Bochni. Sprawował ją będzie Prezes Dzieła Kolpinga w Polsce, ks. prałat Jan Nowakowski, w intencji dziękczynnej za wszelkie łaski otrzymane przez nasze Rodziny w minionym 30-leciu. Homilię wygłosi Wiceprezes, ks. prał. Józef Jakubiec. Dzięki transmisji on-line na stronie www.pawelbochnia.pl wszyscy możemy uczestniczyć w tej uroczystości, tworząc prawdziwą wspólnotę.

W tym dniu zostanie ogłoszony „Program Jubileuszu 30-lecia Dzieła Kolpinga w Polsce” na stronie www.kolping.pl oraz na Facebooku. Zawierać on będzie wydarzenia przygotowywane przez Zarząd w kolejnych miesiącach roku liturgicznego. Będzie to m.in.: Jubileuszowy Biuletyn „Kolping” z historią pierwszej Rodziny Kolpinga, broszura-prezentacja o Dziele Kolpinga w Polsce, dni skupienia z sesją naukową, ogłoszenie programu formacyjnego dla Rodzin, ogólnopolski Dzień Prezesa, IX Pielgrzymka Rodzin Kolpinga, Ogólne Zgromadzenie z debatą „Kolping wczoraj – dziś – jutro”, Wakacyjny Tydzień z Kolpingiem czy wspomnienie 30-lecia Jego beatyfikacji.

Będą też propozycje lokalnych wydarzeń jak: kontynuacja peregrynacji relikwii bł. Kolpinga czy różnorodne akcje pomocowe np. „Grunt to Rodzina” albo „Dzieło miłosierdzia”. Ponadto zachęcamy Was – Siostry i Bracia – do uzupełnienia Programu własnymi pomysłami, by jeszcze lepiej  wyrazić lokalną kolpingowską tożsamość.

Drodzy, niech ten nadchodzący czas świętowania Jubileuszu stanie się okazją do wzmocnienia kontaktów miedzy Rodzinami, Zarządem, a przede wszystkim umocni naszą wiarę i nadzieję, że Kolping w Polsce to nie tylko to, co za nami, ale odważne i chrześcijańskie zdobywanie przyszłości. Bo „kto wykazuje odwagę, dodaje odwagi innym”. Zatem, nie lękajmy się!

Bł. Kolpingowi cześć i chwała!

Krzysztof Wolski

Sekretarz Naczelny

ks. Jan Nowakowski

Prezes