04.2021

Impuls na Święto Pracy

Drogie Siostry i Bracia w Rodzinach Kolpinga na całym świecie,

1 maja 2021 r. to już drugie Święto Pracy zdominowane przez pandemię Covid-19 na całym świecie. Walka z tym kryzysem wygląda zupełnie inaczej w różnych krajach świata. Jednakże, jedno zjawisko jest wspólne dla wszystkich: ci, którzy nie mają żadnych rezerw kapitału, który mogliby wykorzystać w czasach lockdownu, zakazu przemieszczania i ograniczeń działalności, widzą zagrożenie dla siebie i swoich rodzin. Wielu z nich wyczerpało już swoje rezerwy, inni z niepokojem patrzą, jak długo wystarczy im zasobów.

Kryzys pokazał nam,  że na całym świecie, ci, którzy nie mają możliwości pracy, pozbawieni są najbardziej podstawowych środków do życia. U podstaw tradycji naszego stowarzyszenia leży działanie na rzecz dobrych warunków pracy i tworzenia miejsc pracy dla ludzi. Z ważnych powodów nie było możliwe wykonywanie niektórych zawodów w ciągu ostatnich kilku miesięcy. Ryzyko towarzyszącej infekcji było zbyt wysokie. Oznacza to jednak również, że wszyscy, którzy rezygnują z wykonywania zawodu na rzecz wspólnoty, muszą doświadczyć solidarności wspólnoty i otrzymać pełne ubezpieczenie dla ich dobrobytu materialnego. O to właśnie musimy zabiegać jako słyszalny głos społeczeństwa obywatelskiego we wszystkich krajach.

Ale druga sprawa również staje się jasna: kiedy Jan Paweł II pisze w swojej encyklice Laborem exerciseens (nr 9), że ludzie „stają się bardziej ludzcy” poprzez pracę, to ma na myśli, że dla wielu z nas praca to nie tylko obciążenie, ale także ważny element samorealizacji. Jest to istotny wkład w kształtowanie świata, a ostatecznie także naszego własnego życia. Tam, gdzie wspólna praca, wymiana pomysłów i kreatywność nie są możliwe, niektórzy popadają w smutek lub samotność. Wykorzystajmy możliwości cyfrowe, bądźmy czujni tam, gdzie ludzie potrzebują kontaktu. Zwłaszcza w obecnych czasach, kiedy praca jako element kontaktu dla wielu nie jest dostępny, musimy mieć oczy otwarte na tych, którym grozi samotność.

Łączymy się w nadziei i modlitwie, nie tylko za wstawiennictwem św. Józefa, aby świat pracy wkrótce znów stał się otwarty dla wszystkich, aby wszystkie kobiety i mężczyźni ponownie mieli możliwość godnie zarabiać na życie siłą własnych rąk, serc i umysłów.

A wszystkim młodym życzymy, aby mogli kontynuować naukę lub studia, dzięki którym będą mogli w przyszłości wykonywać pracę, która im odpowiada i w której czują, że znajdują się „na miejscu, w którym Bóg ich potrzebuje” (według Adolpha Kolpinga).

Błogosławionego i zdrowego świętowania 1 maja życzą:

Dr. Markus Demele                   Msgr. Ottmar Dillenburg             Karin Wollgarten
Sekretarz Generalny                 Prezes Generalny                     Dyrektor Zarządzająca

POBIERZ LIST W FORMACIE PDF

Załóż rodzinę kolpinga
Formacja duchowaFundacjaMłody kolpingDomy kolpingaKolping EuropaKolping International1%

ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOKU

Created by Agencja Interaktywna NEGON