04.2021

Dzień Księży Prezesów za nami!

To było historyczne wydarzenie!

13 kwietnia, w Krakowie, po raz pierwszy przeżywaliśmy Dzień Księży Prezesów. Była to okazja do wyrażenia wdzięczności za posługę duszpasterzy Rodzin Kolpinga, a także do zawierzenia Bogu całego Dzieła przez wstawiennictwa jego patronów: św. Józefa i bł. ks. Adolpha Kolpinga.

Uczciliśmy w ten sposób również 176. rocznicę święceń kapłańskich ks. Kolpinga, który przyjął je 13 kwietnia 1845 r. w Kolonii, w pofranciszkańskim kościele pw. Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny. Dzień ten był naznaczony dla późniejszego „ojca czeladników” krzyżem – w drodze do świątyni dowiedział się od swojego rodzeństwa, że minionej nocy zmarł jego ukochany ojciec.

I Dzień Księży Prezesów świętowaliśmy w Sanktuarium św. Józefa w Krakowie-Podgórzu. Mszę św. w intencjach księży prezesów i członków Rodzin Kolpinga (o błogosławieństwo Boże dla żyjących oraz Niebo dla zmarłych) koncelebrowali: ks. prałat Józef Jakubiec (prezes Rodziny Kolpinga w Krakowie-Nowym Bieżanowie), który przewodniczył liturgii, ks. prałat Jan Nowakowski (prezes Rodziny Kolpinga w Bochni), głoszący homilię, a także: ks. prałat Zygmunt Bochenek (prezes Rodziny Kolpinga w Brzesku), ks. kanonik Tadeusz Majcher (prezes Rodziny Kolpinga w Luborzycy) i ks. kanonik Piotr Modelski (prezes Rodziny Kolpinga w Chełmku).

W Eucharystii uczestniczyli, z dwoma pocztami sztandarowymi, przewodniczący, delegaci oraz sympatycy Rodzin Kolpinga: Robert Prusak i Stanisław Białko (Luborzyca), Dorota Pietrzyk (Chełmek), Sławomira Bezpalko i Józef Pabian (Brzesko), Krystyna Maciurzyńska (RK „Klub Celtycki”, Kraków), Joanna Pietraszak, Mateusz Pietraszak i Aniela Wołoszyn (Chodzież), Andrzej Małysa (Kraków), Magdalena Szczudło (RK „Jeden Świat”, Kraków) i Bogumiła Budny (Kraków-Nowy Bieżanów).

We wspólnej modlitwie łączyli się z nami także Siostry i Bracia pozostający w swoich domach, korzystający w czasie obecnej pandemii z transmisji internetowej. W Roku św. Józefa, Opiekunowi Jezusa i Maryi uroczyście zawierzyliśmy nasze rodziny, Rodziny Kolpinga oraz dalszy rozwój Dzieła Kolpinga w Polsce i w świecie. Modliliśmy się też o kanonizację bł. ks. Adolpha Kolpinga.

Po Mszy św. kustosz miejscowego sanktuarium, ks. Antoni Bednarz, opowiedział o Golgocie Podgórskiej, na której znajdują się rzeźby odlane w brązie i wykonane przez prof. Wincentego Kućmę. Następnie na spotkaniu w – należącym do parafii „Kamieniołomie im. św. Jana Pawła II” – mieliśmy możliwość bliższego poznania się i podzielenia tym, co robimy w naszych wspólnotach.

Robert Prusak, przewodniczący Związku Centralnego Dzieła Kolpinga, przedstawił harmonogram świętowania bieżącego jubileuszu 30-lecia Dzieła Kolpinga w Polsce. Przekazał nam także intencje Apostolstwa Modlitwy na 2021 r., polecane wszystkim wierzącym przez papieża Franciszka.

Z kolei ks. Józef Jakubiec, wiceprezes krajowy, zaprezentował album: „Nauczanie wolnego narodu” („Biały Kruk”), wydany na 30-lecie pielgrzymki Jana Pawła II do Polski. Każdy uczestnik spotkania otrzymał tę książkę w darze od ks. prezesa Jana Nowakowskiego. Ponadto otrzymaliśmy najnowsze publikacje krajowego Dzieła Kolpinga: „Grunt to rodzina” oraz jubileuszowe wydanie biuletynu „Kolping”.

Kolejny Dzień Księży Prezesów już za rok!

Ks. J.J/M.C.

Dla każdego Związku ks. Adolph Kolping szukał opieki kapłańskiej. Od takiego kapłana, zwanego prezesem, wymagał wiele:

„Duchowny jako prezes Związku, upatrując w nim raczej sprawy osobistej niż zawodowej i przyjmując go do swojego serca, poświęcając się dla niego, na ile tylko pozwalają mu inne zadania zawodowe i siły, zasługuje na miano 'ojca' w Związku. Sprawą zasadniczą właśnie jest, że lud pracujący uczy się poznawać, kochać i czcić 'ojców' wyższego rzędu. Kto w Związku nie potrafi stanąć wśród swoich powierzonych mu od Boga synów jak ojciec, kto nie miłuje Związku tak samo jak swojej własnej rodziny i nie troszczy się o niego, i to nie o rzeczy doczesne, lecz w imię woli Boga, ten nie powinien być prezesem, ponieważ nie jest nim naprawdę z sercem, nie jest prezesem – ojcem”.

Załóż rodzinę kolpinga
Formacja duchowaFundacjaMłody kolpingDomy kolpingaKolping EuropaKolping International1%

ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOKU

Created by Agencja Interaktywna NEGON