Wielkopostny Dzień Skupienia w Tczewie

W sobotę 23. marca odbył się w Tczewie pierwszy Wielkopostny Dzień Skupienia, który zorganizował ks. Zenon Myszk, Prezes Dzieła Kolpinga w Polsce. W spotkaniu wzięło udział ponad 60 kolpingowców reprezuntujących prawie wszystkie Rodziny Kolpinga z terenu archidiecezji gdańskiej: Gdańsk Żabi Kruk, Gdańsk św. Wojciech, Jodłowno, Kłodawa, Koronowo, Krąg, Subkowy, Tczew św. Krzyż i Tczew Matka Kościoła oraz z Łeby. Gościem specjalnym był Józef Promny przewodniczący Dzieła Kolpinga w Polsce, który przybył na spotkanie razem z małżonką. Gościny udzieliła Rodzina Kolpinga z tczewskiej parafii Podwyższenia Krzyża św. Najpierw, w pięknym gotyckim kościele tczewskiej fary odprawiono Drogę Krzyżową i Mszę św.. Następnie wszyscy uczestnicy spotkania zostali ugoszczeni przez miejscową Rodzinę Kolpinga w Zespole Szkół Katolickich w Tczewie, gdzie znajduje się siedziba Rodziny.
Było to bardzo dobre wspólne doświadczenie, które podobało się wszystkim i dobrze zapowiada się na przyszłość.
Jest to przykład na partnerstwo Rodzin Kolpinga w Regionie.