Rodzina Kolpinga w Sycowie wspiera najmłodszych parafian

22 listopada 2008 grupa dzieci z Eucharystycznego Ruchu Młodych działająca przy parafii św. Piotra i Pawła w Sycowie, dzięki życzliwości i wsparciu Pana Józefa Promnego, Przewodniczącego Zarządu  Dzieła Kolpinga, mogła uczestniczyć w  Diecezjalnym Dniu Wspólnoty zorganizowanym w Kaliszu.
W ramach  przygotowania do przeżywania swojego  patronalnego święta – Uroczystości Chrystusa Króla, dzieci obejrzały prezentację o Świętym Pawle, którego Rok obchodzimy. Po niej wzięły udział w uroczystej liturgii, podczas której do świątyni Piotra i Pawła w Kaliszu wniesiono feretron z relikwiarzem założycielki Eucharystycznego Ruchu Młodych -  świętej Matki Urszuli Ledóchowskiej. Po tej części, która umocniła ich ducha udały się na posiłek. Tamtejsza wspólnota parafialna ugościła  i nakarmiła prawie trzysta dzieci przybyłych na tę okoliczność.
Około godziny 13. rozpoczęła się zabawa, która jest integralną częścią każdego spotkania ERM.
Pełna radości grupa odwiedziła również sanktuarium św. Józefa w Kaliszu. Niestety czas był nieubłagany i trzeba było wracać do domu.

s. Krystyna
Zgromadzenie Sióstr Urszulanek Syców