Lokalny rynek pracy a migracje – problemy i możliwości rozwiązań

Fundacja Inicjatyw Społeczno-Ekonomicznych (FISE) wraz z Partnerami serdecznie zaprasza w dniu 28 października 2008 r. do Urzędu Miasta Krakowa na seminarium pt. Lokalny rynek pracy a migracje – problemy i możliwości rozwiązań.
Seminarium będzie miało charakter przede wszystkim edukacyjno-informacyjny. Jego celem jest  przedstawienie charakterystyki i analizy problemów małopolskiego rynku pracy w kontekście zjawiska migracji zarobkowych. Zaprezentujemy przyczyny migracji zarobkowych, ich wpływ na rynek pracy i przedstawimy propozycje nowatorskich rozwiązań nastawionych na przeciwdziałanie negatywnym skutkom migracji.

Jako punkt wyjścia do dyskusji zaprezentujemy główne tezy raportu FISE pt. „Współczesne procesy migracyjne w Polsce a aktywność organizacji pozarządowych na obszarach powiązanych z rynkiem pracy” autorstwa dr Joanny Tyrowicz i dr Pawła Kaczmarczyka.

Seminarium organizowane jest w ramach programu „Work in Poland”, realizowanego przez FISE.  Program ten odpowiada na problemy polskiego rynku pracy związane z migracją zarobkową Polaków. Jego celem jest wzmocnienie kompetencji i sprawności organizacji pozarządowych w zakresie świadczenia usług dla rynku pracy, zwłaszcza przy wykorzystaniu technologii informatycznych.

W ramach programu „Work in Poland” przeprowadziliśmy analizy procesów migracyjnych i ich wpływu na lokalne rynki pracy, zorganizowaliśmy pięć seminariów lokalnych adresowanych do instytucji rynku pracy, cykl szkoleniowy dla organizacji pozarządowych z zakresu zarządzania organizacją i pracy z bezrobotnymi przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii oraz konkurs grantowy dla uczestników szkoleń. Projekt realizowany będzie do lutego 2009 roku. Szczegółowe informacje znajdą Państwo na prowadzonym przez FISE portalu www.bezrobocie.org.pl.

Seminarium odbędzie się 28 października 2008 r. w Sali Portretowej w Urzędzie Miasta Krakowa, przy Pl. Wszystkich Świętych 3/4. Honorowy patronat nad tym seminarium objął Marszałek Województwa Małopolskiego, Pan Marek Nawara. Partnerami FISE w realizacji seminarium są: Urząd Miasta Krakowa, Wojewódzki Urząd Pracy w Krakowie, Fundacja Instytut Studiów Strategicznych oraz Związek Centralny Dzieła Kolpinga w Polsce.
Poniżej w plikach do ściągnięcia program seminarium oraz karta zgłoszeniowa.
Na zgłoszenia czekamy do 10 października 2008 r.

Patronat medialny nad seminarium objęli: Tygodnik Powszechny, TVP Kraków, Polskie Radio Kraków oraz Miesięcznik Studencki Manko. Każdemu spotkaniu będzie towarzyszyć spotkanie z mediami z udziałem przedstawicieli FISE i ekspertów z Uniwersytetu Warszawskiego.

Serdecznie zapraszamy
Organizatorzy