Wielkopostne jednoczące skupienie

Wspólnym, jednoczącym  i zbawiennym działaniem były Wielkopostne Dni Skupienia Rodzin Kolpinga, które  przeżywaliśmy w dwie kolejne soboty:  25 marca 2017 roku w DSF w Luborzycy  w gronie  34  sióstr i braci  z   7  Rodzin Kolpinga z Polski Południowej  w tym  3  Księży Prezesów   oraz  1 kwietna 2017 roku w Gdańsku w Sanktuarium św. Wojciecha z udziałem 38  sióstr i braci też z 7 Rodzin z Polski Północnej i również 3  Księży Prezesów.

Tematem  rozmów, refleksji  i modlitwy był nowy projekt formacyjny pt.   „ROK – To ROK & ORKA 2017”. Co znaczy ten skrót? „Rodzinne Ogniska Kolpinga – Troska o Rodziny, Ojczyznę, Kościół & Ogniska Rodzinne Kochających Aniołów 2017”. Celem tego projektu formacyjnego i ewangelizacyjnego jest odnowa ducha i relacji w naszych rodzinach i Rodzinach Kolpinga przez tworzenie Rodzinnych Ognisk Kolpinga, które będą coraz lepiej troszczyć się o Rodzinę, Ojczyznę i Kościół. Uczestnicy obu spotkań szeroko wypowiadali się na ten temat popierając propozycję, która postanowili próbować wdrożyć w swej codziennej działalności. Oceniono, że Dni Skupienia powinny na stałe wejść do kalendarza ogólnopolskich wydarzeń związkowych. Oba spotkania prowadził ks. Prezes Dzieła Kolpinga w Polsce – Józef Jakubiec, który swą postawą i zachętą doprowadził do ich realizacji, za co chcemy wyrazić w imieniu Uczestników i Zarządu Związku słowa serdecznej wdzięczności. Podziękowania należą się również Gospodarzom spotkań – ks. prezesowi Tadeuszowi Majcherowi i Rodzinie z Luborzycy oraz ks. prezesowi  Krzysztofowi Ziobro z Rodziną z Gdańska od św. Wojciecha.