Niedziela dla Wiaderka Prądu

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga w Makowie Podhalańskim i Kolpingowski Klub Seniora postanowiły przyłączyć się do akcji Wiaderko Prądu organizowanej przez Fundację Dzieła Kolpinga.

Za zgodą i przy wsparciu naszego Prezesa ks. Tadeusza Różałowskiego zorganizowaliśmy zbiórkę pieniędzy po Mszach Świętych w niedzielę 28 lutego 2016 roku. Wykorzystując okres Wielkiego Postu zaapelowaliśmy do naszych parafian o wsparcie naszej akcji. Niedzielną zbiórkę poprzedziły zapowiedzi oraz rozplakatowanie Akcji w gablotach przykościelnych i na mieście. Parafianie okazali nam wsparcie i uzbieraliśmy 2374 złote. Niebanalnym okazała się również okazja do rozdania setek ulotek informujących o akcji Wiaderko Prądu, rozdaliśmy również kilkadziesiąt przekazów licząc na dalszą hojność makowskich parafian.

Akcję swoim zaangażowaniem firmowali członkowie stowarzyszenia i Kks-u, którzy kwestowali i udzielali informacji. Była ta niedziela nie tylko możliwością pomocy dla innych, ale udowodniła, że mamy zaangażowanych i chętnych do pomocy członków pod sztandarem Kolpinga.

Z Kolpingowskim pozdrowieniem - Bożena Wojdyła

Wiaderko Prądu to kampania Fundacji Dzieła Kolpinga w Polsce, która ma na celu wyposażenie 65 ugandyjskich rodzin w panele solarne. Każdy może przyczynić się do tego, by mieszkańcy Ugandy mieli dostęp do prądu. Wystarczy wejść na stronę http://www.wiaderkopradu.pl/ i napełnić choć jedno wiaderko.