RK Łęczyce - pomoc nie tylko od święta

Rok Miłosierdzia i czas Bożego Narodzenia zachęca nas do bezinteresownej  pomocy. W łęczyckiej RK  na Pomorzu  kierowanej przez Marię „Magdę” Stenka taka pomoc to codzienność.

Wraz z innymi członkami Rodziny: dr Ewą Daleka, radnym Januszem Labudą wolontariuszami  Michałem Negowskim  i Elżbietą Kurzawa oraz  księdzem prezesem Piotrem Trederem od wielu miesięcy pomagają dzieciom w  przedszkolu, szkole oraz  rodzinom wielodzietnym  i żyjącym na krawędzi ubóstwa. Jest to możliwe dzięki wsparciu partnerskiej Rodziny Kolpinga z Lohne (Niemcy), której członkowie często odwiedzają Łęczyce. Celem  ostatniej wizyty było udzielenie wsparcia osobom najbardziej potrzebującym. Goście z Niemiec przywieźli sprzęt rehabilitacyjny, odzież, obuwie i zabawki. Dzięki tym akcjom  Kolping jest dobrze postrzegany i rozpoznawalny w całej okolicy. Przysparza to Rodzinie nowych członków i sympatyków – tak jak p.  Heilwig von Heyden córka ostatniego właściciela pobliskiego Godętowa mieszkająca w Norwegii. Spełniło się jej marzenie, ponieważ herb jej rodziny po 70 latach ponownie znalazł się na ziemi  jej dzieciństwa, która dało jej siłę w pokonywaniu wszelkich życiowych trudności.  Jest to cenna wskazówka  dla  dalszej  działalności kolpingowskiej na tym terenie.