Przed 150 laty umarł nasz Patron - bł. ks. Adolph Kolping.

W dniu 4 grudnia 1865 roku zmarł  w domu Związku Czeladników w Kolonii ks. Adolph Kolping - niestrudzony duszpasterz, „ Ojciec” i przyjaciel mlodzieży, wrażliwy obrońca odrzuconych, prekursor nauki społecznej Koscioła i Patron naszego Dzieła - ogłoszony błogosławionym przez św. Jana Pawła II w 1991 r.

Z tej rocznicowej okazji w piątek 4.12. 2015 r. o godz.14.00  abp Kolonii kard. Rainer Woelki – protektor Dzieła Kolpinga  i ks.prał. Ottmar Dillenburg  - prezes generalny   odprawią  uroczystą  Mszę św.  w kościele minorytów w Kolonii. Bedzie ona koncelebrowana w wielu językach z pieśniami i różnorodnymi  elementami z wielu kontynentów.
Członkowie Kolpinga  z  całego  świata  są zaproszeni do włączenia się  i  uczestniczenia  na żywo w tej liturgii.  Bedzie to możliwe dzieki transmisji  Live-Stream w internecie  przez  www.domradio.de

Zachęamy  siostry i braci z polskich RK, by wraz z księżmi prezesami włączyli się w tę rocznicową modlitwę kolpingowską  prosząc o rychłą kanonizację naszego Patrona, którego  myśl i czyn są  stale obecne wśród blisko półmilionowej rzeszy członków Miedzynarodowego Dzieła Kolpinga  w 61 krajach świata.