Podaruj Ugandzie wiaderko prądu!

Wiesz, że słońce w Ugandzie zachodzi ok. 18:00? Od tej godziny wszyscy używają lamp naftowych. Źródłem oświetlenia domów jest też palenisko w izbie. Niestety spaliny powodują choroby oraz pożary. Paliwo jest kosztowne na terenach odległych od miast, a jego spalanie zatruwa środowisko.

A przecież prąd to dostęp do świata. Można go wykorzystać do oświetlenia, zasilania urządzeń domowych, a nawet produkowania wody pitnej!

Właśnie dlatego Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce rozpoczęła akcję „Wiaderko prądu”. Każdy może zmienić życie mieszkańców Ugandy i pomóc w wyposażeniu małych wiosek w panele słoneczne, które dadzą ich mieszkańcom prąd. Wystarczy wpłacić dowolną kwotę przez stronę internetową www.wiaderkopradu.pl

Na zdjęciu: Isaac Busingye. Ma 6 lat i chodzi do szkoły podstawowej w Duhaga w Ugandzie. Zna już liczby i potrafi je wszystkie zapisać! Niestety jego dom jest znacznie oddalony od miejscowości, w której jest prąd. Możemy podarować jego rodzinie panele słoneczne, dzięki którym w jego domu na stałe zagości ŚWIATŁO