Dziękczynienie ku przyszłości

Drogi Księże Prezesie

Zapraszam Księdza na spotkanie Księży Prezesów w czwartek 29 października 2015 roku w Krakowie - Nowym Bieżanowie w godzinach 11.00 – 15.00.

Okazją naszego braterskiego spotkania na początku kolejnego roku współtworzenia Dzieła Kolpinga w Polsce /2015/2016/ jest szczególny czas. 70 lat temu zakończyła się II wojna światowa. Dzisiaj świat jest areną nowych globalnych problemów i zagrożeń, zwłaszcza dla rodzin i młodego pokolenia.   Wśród Polaków w roku 2015 żyją ludzie, którzy są dziećmi końca wojny. Są to Seniorzy i Seniorki 70 plus. Wśród nich jest też prezes Związku Centralnego Dzieła Kolpinga w Polsce. To mnie zachęciło, żebyśmy się spotkali razem w gronie seniorów i młodzieży, aby dzielić się wiarą i nadzieją, modlitwą i radością.

Będziemy dziękować Bogu Miłosiernemu koncelebrując Mszę św. o godz. 11.00 w Sanktuarium Najświętszej Rodziny. Spotkamy się z młodzieżą z Gimnazjum nr 29 im. Jana Pawła II, wśród której są wolontariusze CARITAS i kandydaci Młodego Kolpinga.

Przy stole w domu parafialnym porozmawiamy o formacji duchowej Rodzin Kolpinga w pespektywie Roku Miłosierdzia i Światowych Dni Młodzieży w 2016 r. - w Krakowie.

Ufam, że wśród wielu obowiązków znajdzie Ksiądz Prezes czas na nasze wspólne braterskie spotkanie.

Rabka Zdrój, 20.10.2015 r.
ks. Józef Jakubiec, prezes krajowy

Poniżej PLAKAT w celu zainteresowania Seniorów z rocznika 1945