Uroczystość założenia Związku Narodowego Dzieła Kolpinga na Ukrainie

15 sierpnia 2015 roku w Czerniowcach na Ukrainie miało miejsce uroczyste założenie Narodowego Związku Ukraińskiego Dzieła Kolpinga. W uroczystościach wzięło udział kilkudziesięciu gości z kraju i zagranicy, nową siedzibę biura centralnego poświęcił Prezes Generalny Msgr. Ottmar Dillenburg.

Do Czerniowiec, gdzie znajduje się główna siedziba i biuro centralne ukraińskiego dzieła Kolpinga  przybyli przedstawiciele każdej z Rodzin Kolpinga na Ukrainie, zaproszeni goście z Austrii, Niemiec, Węgier, Rumunii i Słowacji. Polskę reprezentowała Patrycja Kwapik, która przekazała list gratulacyjny Zarządu Dzieła Kolpinga w Polsce, którego treść można przeczytać TUTAJ.

Międzynarodowe Dzieło Kolpinga rezpezentował referent ds. Europy Środkowej i Wschodniej, Gregor Federhen oraz Prezes Generalny, Msgr. Ottmar Dillenburg, który dokonał oficjalnego założenia Narodowego Związku Dzieła Kolpinga na Ukrainie oraz poświęcił nowo wybudowane biuro centralne, znajdujące się przy ul. Ivana Honty 20 w Czerniowcach.

Dzieło Kolpinga na Ukrainie istnieje od 18 lat, dotychczas  miało statut stowarzyszenia regionalnego. Organizacja posiada blisko 600 członków działających w Rodzinach Kolpinga w zachodniej części kraju. Główne działania Kolpinga za naszą wschodnią granicą to pomoc dzieciom autystycznym, projekty dla młodzieży i ich rodzin, prowadzenie centrum medycznego, wsparcie dla uchodźców z pogrążonej w wojnie domowej wschodniej części kraju  oraz Uniwersytety Trzeciego Wieku.

Zdjęcia: Roman Sichkar, Kolping Ukraina