Polsko – niemieckie spotkanie kolpingowców w dniu urodzin Św. Jana Pawła II w Wadowicach

18 maja 2015 roku - w dniu urodzin Św. Jana Pawła II, seniorów z Rodziny Kolpinga w Wadowicach odwiedziła 40 osobowa grupa kolpingowców z Niemiec, z miejscowości Gelsenkirchen.

Wśród przybyłych osób ponad 50% stanowili seniorzy. Nasi goście przez pewien czas podziwiali tradycyjne coroczne spotkanie przedstawicieli szkół polskich, których patronem jest Św. Jan Paweł II oraz wzięli udział w modlitwie. W Bazylice odwiedzili kaplicę Świętej Rodziny, gdzie znajduje się chrzcielnica przy której Karol Wojtyła przyszły Papież przyjął chrzest. Następnie przeszli do kaplicy Św. Jana Pawła II, gdzie oddali cześć relikwiom Świętego. Po czym udali się do zabudowań parafialnych, gdzie w pomieszczeniach stanowiących siedzibę wadowickiej Rodziny Kolpinga spotkali się z jej przedstawicielami zarządu i Klubu Seniora przy ciastkach, słodyczach i przygotowanych napojach. To nasze spotkanie miało charakter rodzinny, a po wzajemnej wymianie drobnych pamiątek część gości udała się do wadowickiego muzeum. Po czym z parkingu autokarem grupa udała się w drogę powrotną do Krakowa.