Nowenna Modlitwy przed OZZ w Gdańsku

Kolejne Ogólne Zgromadzenie Związku Centralnego Dzieła Kolpinga w Polsce odbędzie się w Gdańsku w parafii św. Piotra i Pawła w sobotę 20 czerwca 2015 r.  Tak doniosłe wydarzenie wymaga solidnego przygotowani  duchowego. Dlatego proszę Wszystkich  Braci i Siostry  o modlitwę. Niech  naszym wspólnym darem modlitewnym na OZZ w Gdańsku  będzie Nowenna Modlitwy w intencjach jedności i rozwoju Dzieła Kolpinga w Polsce, Europie i Świecie – od czwartku 11 do piątku 19 czerwca 2015 roku.  W tym czasie wszyscy codziennie ofiarujmy Bogu Miłosiernemu przez Najświętsze Serce Jezusa i naszej Matki specjalną modlitwę np. jeden dziesiątek Różańca.

OZZ jest najważniejszym gremium wszystkich członków Rodzin Kolpinga danego kraju. Każda Rodzina Kolpinga powinna delegować na to najważniejsze w ciągu roku wydarzenie dwóch swoich przedstawicieli, bądź ich pełnomocników. Nasi przedstawiciele zgromadzeni na OZZ podejmą ważne decyzje i uchwały, które winny przyczyniać się do umocnienia jedności, wiarygodności i potrzeby pomyślnego tworzenia Dzieła Kolpinga w naszej Ojczyźnie w duchu solidarności i współpracy z Międzynarodowym Dziełem Kolpinga.

Nowy statut ZCDK w Polsce zatwierdzony przez Sąd Rejonowy w Krakowie i przez Radę Generalną w Kolonii otwiera w Polsce możliwość i pespektywę budowania struktur diecezjalnych Dzieła Kolpinga. Jest szansa, że wkrótce nastąpi oficjalne utworzenie  Związku Diecezjalnego Dzieła Kolpinga w Diecezji Pelplińskiej.

III OZZ obecnej kadencji w Gdańsku  ma charakter sprawozdawczy. Ufam, że delegaci udzielą absolutorium Zarządowi krajowemu i zainspirują do większego zaangażowania wszystkich w dalszy rozwój i umacnianie charyzmatu Dzieła Kolpinga.