Jubileusz 20.lecia Rodziny Kolpinga w Brzesku

W sobotę 11 kwietnia Rodzina Kolpinga z Brzeska rozpoczęła uroczystości obchodów 20.lecia swojej długiej i bogatej działalności.

Udział w uroczystościach wzięli - zaproszeni przez ks. prezesa Zygmunta Bochenka i ks. proboszcza Józefa Drabika oraz przewodniczącego Józefa Pabiana - goście: ksiądz bp Wiesław Lechowicz – delegat Episkopatu Polski d.s. Polonii i Emigracji Zarobkowej, ks. prał. Józef Jakubiec – prezes krajowy Dzieła Kolpinga, księża prezesi Rodzin Kolpinga z: Oświęcimia, Łoniowej, Dębna, Porąbki Uszewskiej, Bochni i Jadownik, Krzysztof Wolski – sekretarz europejskiego Dzieła Kolpinga, przedstawiciele Związku Centralnego Dzieła Kolpinga z przewodniczącym Robertem Prusakiem, Urszulą Trojańską, Grażyną Rzepką-Płachta i Bożeną Michałek, członkowie Rodzin Kolpinga z Diecezji Tarnowskiej oraz przedstawiciele władz lokalnych.

Sobotnie uroczystości składały się z dwóch części:  uroczystej Mszy św. i jubileuszowego Spotkania.

Część liturgiczna rozpoczęła się wspólną procesją do ołtarza parafian oraz gości, w czasie której ks. Józef Jakubiec  wprowadził do kościoła  Relikwie bł. A.Kolpinga. W koncelebrowanej Mszy św., której przewodniczył  ks. bp. Wiesław Lechowicz, uczestniczyło 14-stu księży, w tym  prezesi Rodzin z Łoniowej, Dębna, Porąbki Uszewskiej, Jadownik i Bochni – założonych z inicjatywy brzeskiej Rodziny, a szczególnie jej przewodniczącego. W homilii ks. biskup przybliżył sylwetkę bł. Kolpinga i jego charyzmatyczną działalność, która rozszerzyła się na 61 krajów świata. Zwracając się do członków RK dziękował im za dotychczasową działalność i zaznaczył, że wychodzą oni naprzeciw z pomocną dłonią innym, słabszym oraz zagubionym życiowo. Jest to w mniejszej części pomoc materialna, a w większej wsparcie moralne i duchowe. Członkowie – wolontariusze wspólnoty kolpingowskiej bez żadnego wynagrodzenia  podejmują trud pomocy innym, jak napisała w wierszu Do Bł. Adolpha Kolpinga Krystyna Plichta, członek Rodziny Kolpinga od pierwszego dnia jej działalności i członek jej zarządu :

Testament Twój nakazuje,
aby innym pomagać.
Szczególnie w trudnościach
trochę siebie im dawać.

Mam siłę – to trochę jej dam,
   gdyż inni jej potrzebują
   Lecz Ty Adolfie nam wskaż
   tych co jej nie zmarnują.

Zdarza się, że mam wolny czas
więc też poświęcić go mogę
dla kogoś co, właśnie ma
przed sobą trudną drogę.

Dziś czasy trudne są
   Gdy żyłeś były trudniejsze,
   Lecz mimo trudnych chwil
   umiałeś okazać serce.

Prosimy zatem dla nas
o dużo wytrwałości
by idee wcielać Twe
w kolpingowskiej codzienności

Założenia Twe spełniamy
   Trzeba pomóc –pomagamy

Lecz czasem zapał mija
Motywacji nieraz brak
Ogarnia nas zniechęcenie
a przecież nie można tak.

Dlatego prosimy Cię bardzo
   naucz nas Ojcze jak żyć
   by nasze serca jak Twoje
   dla innych umiały też bić.

Ks. biskup Lechowicz zwrócił także uwagę na szczególną inicjatywę podejmowaną od kilku lat: troskę o Polonię na całym świecie, a szczególnie tą w Europie Zachodniej. Działające w ramach Rodziny Kolpinga Duszpasterstwo Emigracji otacza duchową opieką wszystkich tych, którzy zmuszeni zostali do wyjazdu za granicę w poszukiwaniu pracy i lepszych warunków życia. W wyniku tego zostały niejednokrotnie rozdzielone rodziny, słabną więzi z bliskimi w Polsce i nasila się zjawisko dzieci opuszczanych, zwanych euro-sierotami.

W oprawę liturgii  włączyli się członkowie brzeskiej Rodziny Kolpinga przez czytanie lekcji  i modlitwy wiernych i wspólne  z zaproszonymi kolpingowcami odśpiewanie hymnu Dzieła Kolpinga. Po nabożeństwie uczczono relikwie naszego Patrona. Każdy mógł podejść do ołtarza  i dotykając relikwiarza czynił znak krzyża oddając w ten sposób  cześć Błogosławionemu.

Na zakończenie I części obchodów jubileuszu otwarto i zwiedzano wystawę, która na jedenastu tablicach dokumentuje 20 lat bogatej w różnorakie działania historię Rodziny Kolpinga z Brzeska.

Około godz. 20.30 rozpoczęła się 2. część uroczystości. Do Auli Chrystusa Króla zaproszono ponad 80. gości, gdzie przy uroczystej kolacji do późnych godzin trwały niekończące się rozmowy i wspomnienia o 20.letnich działaniach Rodziny Kolpinga. Na ręce ks. prezesa Bochenka składano podziękowania oraz  życzenia na kolejne lata działalności.

Nazajutrz w niedzielę na każdej Mszy św. ks. prał. Józef Jakubiec prezes krajowy Dzieła Kolpinga w Polsce głosił homilie na temat życia i działalności Patrona wspominając przypadającą 13 kwietnia 170. rocznicę jego święceń kapłańskich.  Również na tych mszach św. członkowie brzeskiej Rodziny czytali lekcję i modlitwę wiernych.

Tymi uroczystościami rozpoczęły się obchody 20.lecia Rodziny Kolpinga, które zakończą się w sierpniu br. uroczystą Senioriadą, a do tego momentu będą się odbywały imprezy plenerowe towarzyszące tym obchodom.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z tych uroczystości:

Józef Pabian - przewodniczący